Strandell käynnistää asukaskeskustelut

Denis Strandell odottaa mielenkiinnolla ensimmäistä asukaskeskustelua ja toivoo vastauksia kysymyksiinsä kaipaavien osallistuvan tilaisuuteen. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Hangon kaupunginjohtaja haluaa vähentää vastakkainasetteluja ja laittaa pisteen sosiaalisessa mediassa ajoittain esiin pulpahtaville salaliittoteorioille ja suoranaisille virheväittämille avaamalla mahdollisuuden suoriin keskusteluihin kanssaan.

Poliitikkojen, viranhaltijoiden ja kaupungin asukkaiden välinen vuorovaikutus on ajallemme tunnusomainen ilmiö. Kuntalaissa on jopa kirjaus, että erilaiset prosessit edellyttävät viestintää, sanoo Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell.

Varsinaisen kipinän ajatukselleen asukaskeskusteluista Strandell kuitenkin sai viime vuonna erään nuoren naisen otettua häneen yhteyttä. Nainen oli sitä ennen laatinut paikallisessa sosiaalisessa keskustelufoorumissa luettelon Hangossa ajankohtaisista asioista ja kysymyksistä, joihin hän halusi vastauksen. He ennättivät kahden tunnin pituisessa tapaamisessa käydä läpi hädin tuskin puolet listalla olleista asioista. Tarkoitus oli, että he jatkaisivat keskustelua toiste, mutta se jäi tekemättä.

_ Se oli hieman harmillista. En haluaisi kenenkään tuntevan jääneensä huomiotta. Ihmiset olivat todella miettineet kysymyksiään, jotka nyt jäivät vaille vastausta. Ajatus asukaskeskusteluista heräsi silloin mielessäni, kertoo Strandell.

Vähentää vastakkainasettelua

Ensimmäinen kokous järjestetään helmikuussa, tarkalleen sanottuna 12.2. kello 18–20. Paikka on kaupungintalon lämpiö. Jos keskusteluhalukkaita on oikein paljon, siirrytään juhlasaliin.

– On vaikea arvioida, miten monta tulee. Ajatus on testata konsepti. En todellakaan tiedä, onko kukaan ylipäänsä kiinnostunut, Strandell mietiskelee.

Tilaisuus avataan lyhyellä infolla ajankohtaisista asioista, taloudellisesta tilanteesta, suurimmista haasteista ja mahdollisuuksista. Strandell korostaa kuitenkin, että kyse on epävirallisesta tilaisuudesta ilman käsikirjoitusta. Ajatushan on tämänkaltaisilla tapaamisilla tyrehdyttää, tai ainakin hillitä sen tyyppisiä väärinkäsityksiä ja salaliittoteorioita, jotka ajoittain saavat velloa vapaasti sosiaalisessa mediassa.

– On ehkä vähän ihanteellista ajatella näin, mutta haluan yrittää. Sosiaalisessa mediassa kovimmin huutavan ei pidä saada tahtoaan läpi, vaan enemmistön. Toivon myös, että Hangossa olevien eri ryhmien välisiä vastakkainasetteluja vähitellen saataisiin tasattua, sanoo Strandell.

Hankalat kysymykset

Onko kiellettyjä puheenaiheita?

– Ei. Ei mielestäni, kunhan niillä on jotain merkitystä Hangolle.

Onko lempiaiheita, joista toivot saavasi kysymyksiä?

– Haluan kysymyksiä niistä hankalista asioista. Toivon ihmisten esittävän kysymyksiä esimerkiksi Tehtaanniemestä, jos heillä on sellaisia.

Strandell toteaa, että jo vuosikausia on ollut niin, että kun Tehtaanniemi mainitaan, joku aloittaa keskustelun tonttihinnoittelusta. Vaihtoehtoisesti esitetään väittämiä, ettei hankolaisilla ole ollut hyötyä alueella toteutetuista hankkeista ja niin edelleen.

– Keskustelen mielellään näistä aiheista ja kerron, mistä hinta on muodostunut. Kerron myös hankkeista saaduista hyödyistä. Saan niistä työssäni todisteita päivittäin.

Varmasti on myös joukko muita ajankohtaisia projekteja, joista asukkaat haluavat kysyä; Kuningattarenvuoren rakennushanke, Itäsatamaa ympäröivän alueen kaavoitus ja niin edelleen.

Alustava suunnitelma on, että asukaskeskustelu järjestetään puolivuosittain.

Mer läsning