Störande strandskräp blev konst – Johanna lyfter fram globalt problem i sina alster

Aktuellt. Johanna Sandins utställning tar upp ett av vårt tids stora miljöproblem, plast i havet. Bild: Clara Wahlström

Varje år dumpas miljoner ton plastavfall i världens hav. En del av det flyter runt även i Östersjön. Skräpet som sköljs upp på stränderna i Hangö är temat för Hangöfotografen Johanna Sandins utställning Washed Ashore på stadshusgalleriet.

Sandin som tidigare mest fotograferat naturmotiv, ofta med havet som tema, har haft flera utställningar de senaste åren. Under arbetet med sin utställning Seascape började hon mer och mer lägga märke till hur mycket plast det fanns längs stränderna, och att plasten nästan alltid på något vis letade sig in i bilderna. Ibland började hon med att städa bort skräp innan hon fotograferade, och ibland använde hon redigeringsprogram för att få bort plasten i sina bilder.

I början av 2018 växte idén om att göra en utställning kring just dessa "strandfynd" fram. Hjälp med att samla skräp fick hon av Inkeri Pekkanen och Simo Nyrönen, som under många år städat längs stränderna i Hangö. Att plocka upp och tvätta allt avfall var ett omfattande projekt, men för Johanna Sandin var det bara början på arbetet.

Utställning: Washed Ashore

Konstnär: Johanna Sandin

Plats: Stadshusgalleriet, Hngö

Tid: 12.8-1.9.2019

– Jag tänkte först ta bilder i studio på enskilda föremål, men efter hand började den kreativa processen leva sitt eget liv och jag fortsatte med att göra collage och stilleben av sakerna, säger Sandin.

Från ölburk till collage

På utställningen kan man tydligt se denna process. Bilderna går från enkla foton av en sko eller en ölburk mot vit bakgrund till väldigt komplexa collage gjorda av cigarettfimpar och sugrör. Som besökare kan man beundra allt från vågor och badhytter uppbyggda av korkar och små plastbitar till stilrena uppställningar av tändare och tandborstar.

Det finns en lågmäld finkänslighet, som nästan kan te sig som overklig, i de välkomponerade bilderna. Att skräp som tanklöst dumpas i havet kan bli något vackert är både skrämmande och inspirerande på samma gång. Ett effektivt sätt att genom estetik närma sig ett problem som berör oss alla.

Tankeväckande. En klassisk badhytt är en av de typiska inslagen i Hangös landskap, som blivit gestaltad i plast. Bild: Clara Wahlström

Mängden och variationen av avfall talar också sitt tydliga språk. Det finns plastkorkar och patronhylsor i alla regnbågens färger. Längst bak i utställningslokalen ligger 703 PET-flaskor i en hög. Flaskorna hör till det vanligaste avfallet på stränderna, men för Sandin är sprutor och burkar med receptbelagda mediciner de mest chockerande fynden. En del av föremålen vet Johanna Sandin inte ens vad de är.

– Jag kallar dem UPO; Unidentified Plastic Object, säger hon och skrattar.

Håll närmiljön ren

För Johanna Sandin har utställningen varit hennes mest spännande och lärorika projekt hittills. Arbetsprocessen har skiljt sig markant från hennes tidigare utställningar med naturfotografier i och med att hon här inte bara fotat, utan också skapat motiven. Hon har gjort sina konstverk både genom att arrangera sakerna för hand och i vissa fall göra collage i bildbehandlingsprogram. Mycket har handlat om att prova sig fram genom försök och misstag.

– Det har varit jätteroligt, men även mycket svett och tårar, säger Sandin då hon berättar om sitt arbete.

Med utställningen vill Johanna Sandin inspirera människor att ta ett större ansvar för sitt skräp, och hjälpa till att hålla närmiljön ren. Eventuella intäkter från utställningen kommer att gå till Hangö stad för att hjälpa till att hålla stränderna rena. Sandin hoppas också på att kunna donera plastavfallet till skolorna i staden för att eleverna ska kunna använda det i någon form av konstprojekt.

Mer läsning