Stor sommar på kommande för HSF

Stora tävlingar. I sommar kommer tre stora seglingstävlingar att avgöras i Hangö. Bild: Lina Enlund

Hangö segelförening går mot en hektisk sommar. Utöver att ordna sin klassiska regatta står HSF värd för sexornas VM. Dessutom arrangeras en lättbåtsregatta och föreningen vill även nå ut till unga seglare.

Den 15 juni är det dags för en lättbåtsregatta i Hangö. En regatta som HSF visserligen har ordnat förut, men så här stor har tävlingen inte varit tidigare. HSF:s kommodor Kalle Niemi säger att regattan förmodligen kommer att locka 150–170 båtar.

– Det är en klar ökning jämfört med tidigare år och några dagar före regattan arrangeras också seglingsförbundets lättbåtsträningsläger för juniorer i Hangö. Flera av de bästa seglarna kommer att vara på plats.

Magnus Bäckström är vicekommodor i HSF och han poängterar att en större lättbåtsregatta också ställer nya krav på arrangörerna.

– När vi har ordnat den här tävlingen tidigare så har allting varit i mindre skala, men nu avgörs regattan på tre banor. Däremot kommer Hangö udds segelsällskap och Ekenäs segelsällskap att hjälpa oss med arrangemangen.

Mycket på gång

Även om HSF går mot en sommar fullspäckad av tävlingar så fokuserar föreningen också på den övriga verksamheten. HSF medverkar i South sailing academy som är ett samarbetsprojekt startat av HSF, ESS HUS och Raseborgs segelklubb.

South sailing academy vill nå ut till juniorer och förra veckan ordandes till exempel två evenemang i Hangö och i Ekenäs. De gick ut på att de intresserade fick prova på segling.

– Vi har också ordnat en så kallad skolturné där vi har besökt de svenskspråkiga skolorna i Ekenäs och i Hangö för att berätta om segling. Evenemangen som ordnades förra veckan var helt enkelt en fortsättning på turnén och en möjlighet för deltagarna att få bekanta sig ännu mera med segling, säger både Niemi och Bäckström.

De berättar att inte endast juniorerna hade någonting att göra i samband med introduktionskvällarna – det fanns program för alla. Dessutom lyfter de fram att det ordnas seglingsträningar både i Ekenäs och i Hangö under sommaren. I Ekenäs är det tisdagar som gäller och i Hangö tränar man på torsdagar.

Klassisk och stor regatta

Som sagt håller HSF i trådarna för flera tävlingar den här sommaren och dessutom handlar det om stora arrangemang. I början av juli är det dags för Hangöregattan och i år den klassiska tävlingen större än tidigare. Kalle Niemi säger att regattan har utökats med fyra klasser och att arrangörerna väntar sig drygt 250 deltagande båtar.

En klar ökning med i fjol, då dök det upp 210 båtar i Hangö.

– Det måste ändå sägas att vädret alltid spelar en roll i det slutliga deltagarantalet. Men i dagens läge ser det ut som att vi får ordna en stor regatta. Däremot ordnas sexornas klassmästerskap samtidigt i år.

VM ordnas i Hangö

Sommarens höjdpunkt är förmodligen ändå sexornas världsmästerskap som kör i gång den 1 augusti och avslutas en dryg vecka senare. Det är inte första gången som sexornas VM avgörs i Hangö, men senast det begav sig var 1999.

– VM är vår stora utmaning i år, men visst är det den mest värdefulla tävling vi har arrangerat. För tillfället har 53 båtar anmält sig och det verkar bli det största världsmästerskapet någonsin, säger Bäckström.

Han säger att VM kommer att synas i gatubilden i Hangö och lyfter till exempel fram en utställning på stadshuset. Men förstås kommer det också att vara mycket människor på plats och Niemi säger att alla båtar har fem personer i besättningen.

– Utöver det kommer det säkert också komma många människor som är intresserade av att se båtarna. För tre år sedan fick vi veta att vi ska arrangera VM och det brukar vara en hård kamp om att få ordna ett världsmästerskap, säger Kalle Niemi.

Mer läsning