Spanska elever besöker Hangö – "Jag trodde det skulle vara kallare"

Program. På tisdagen fick eleverna höra om Hangös historia i stadshusets fullmäktigesal. Bild: Harald Grönstrand

Ett tjugotal spanska utbyteselever besöker Hangö under den här veckan. Förutom att besöka landet, testa på bastubad och öva sin engelska fick de också träffa stadens ledning.

Ett tjugotal gymnasieelever från den spanska orten Cardona besöker Hangö den här veckan. Cardona är en stad med ungefär 4 000 invånare och ligger 100 kilometer nordväst från Barcelona.

På tisdagen besökte de stadshuset, där stadsdirektör Denis Strandell tog emot de långväga besökarna tillsammans med elever från Hankoniemen lukio.

– Är någon rädd eller allergisk för hundar? Om inte har jag en liten hund som får gå runt här i salen samtidigt, inleder Strandell.

Hunden Melker går runt i salen och stundvis har eleverna svårt att koncentrera sig på presentationen om Hangö som stadsdirektören förberett.

Eleverna från Cardona går i skolan Ins Sant Ramon high School, och har ett samarbete med gymnasiet i Hangö. I oktober åkte Hangöelever på en veckas besök till Cardona, och nu är det spanjorernas tur att besöka Hangö.

Första gången i Finland. Martí Romero och Queralt Auguets har inte besökt Finland tidigare. De tror att de kommer att ha kul under sin vecka i landet. Bild: Harald Grönstrand

– Här är kallt, men jag trodde att det skulle vara mycket kallare här i Finland än det verkligen är, säger Martí Romero.

Han har inte besökt Finland förut, men han tror att han kommer att ha roligt under sin veckas vistelse i Hangö.

– Jag ser fram emot att testa bastubad, och jag vill gärna testa någon sport. Och förstås träffa vänner, säger han.

Det är också Queralt Auguets första besök i Hangö. Hon ser fram emot att få nya upplevelser under resan.

– Det nordligaste jag tidigare varit är Danmark. Jag tror vi kommer att ha roligt här, och så får vi öva på vår engelska, säger hon.

Deras lärare Ramiro Gil berättar att de i skolan de kommer från i Spanien haft utbytesprogrammet i åtta år. Det här är andra gången som de besöker Finland.

– Varje år kommer en utländsk klass på besök till Spanien, och varje år besöker vi sedan dem i deras hemland. Det här ger eleverna en möjlighet att träffa andra kulturer och se världen, säger Gil.

Mer läsning