Spansk kung ska segla i Hangö – Sexornas VM lockar gräddan till Finlands sydspets

Rekordstort. I augusti ordnas världsmästerskapen för sexor i Hangö. Det kan bli de största mästerskapen som någonsin ordnats i klassen. Bild:

Sexornas världsmästerskap i Hangö kan bli det största någonsin. Tävlingarna lockar världens seglingselit till Finlands sydligaste stad, och Spaniens tidigare kung Juan Carlos I som är världsmästare och europamästare i klassen kommer för att försvara titeln.

– Det här är ett av de största världsmästerskapen för sexor som någonsin ordnats. Det blir runt 60 båtar och runt 300 personer ute till havs.

Det säger Kalle Niemi som är kommodor på Hangö Segelförening HSF som har hand om de praktiskt arrangemangen. Den 1–9 augusti ordnas 6mR-VM i Hangö, och man tävlar i två olika klasser.

– Vi tävlar med moderna sexor och klassiska sexor som är byggda före 1965. Den största delen av sexorna är klassiska, säger Niemi.

Tävlar. Juan Carlos I kommer till Hangö för att försvara sin VM-titel. Bild: Creative Commons/Irekia

Han berättar att HSF har långa traditioner med sexor, och att man i föreningen haft flera sexor som seglat hem VM-pokaler tidigare. Senast VM ordnades i Hangö var 1999, och nu återvänder då tävlingarna.

– För tre år sedan frågade sexornas förbund ifall vi ville ordna tävlingarna i Hangö, och vi tackade ja. Vi är stolta över att få arrangera VM, säger Niemi.

Kungligt besök

När HSF står för de praktiska arrangemangen till havs är det sexmetersförbundet i Finland som står för resten. De i sin tur står under det internationella sexmetersförbundet.

– Det här årets VM är speciellt. Ifall vi får in två, tre anmälningar till blir vi de största världsmästerskapen någonsin. Finland är dessutom det landet i världen där det finns mest klassiska sexor, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell som är styrelsemedlem i sexornas förbund och själv seglar i mästerskapen.

Förbereder. Kalle Niemi och Mikael Lindqvist på Hangö Segelförening håller som bäst på att förbereda inför sommarens tävlingar. Bild: Sarah Grönstrand

Han har inte haft ett finger i spelet med att VM ordnas i Hangö, men han äger själv en sexa och koordinerar en del av programmet som ordnas vid sidan av tävlingarna.

– Bland andra kommer den spanska kungen Juan Carlos I till Hangö för att tävla. Han vann VM i Vancouver 2017, och em i La Trinité 2018, säger Strandell.

Juan Carlos I regerade som kung i Spanien 1975–2014. Den nuvarande regenten är hans son, Felipe VI.

Stort år för HSF

För HSF:s del är VM i sexor endast en del av sommarens tävlingar. Förutom VM ordnar man som vanligt Hangöregattan i juli och en lättbåtsregatta i juni. Dagarna före lättbåtsregattan ordnar man dessutom ett träningsläger som lockar flera deltagare.

– Vid lättbåtsregattan och träningslägret kommer vi att ha runt 150 lättbåtar här. Och Hangöregattan har i år fyra klasser fler än tidigare, säger Kalle Niemi på HSF.

Men sexornas VM med toppseglare från hela världen är de som kräver mest förberedelse.

Jolanda. Hangös stadsdirektör Denis Strandell kommer också att delta i tävlingarna med sin sexa Jolanda. Bild:

– Vi har investerat i ny utrustning och vi behöver 40 funktionärer. Hamnen kommer att vara helt full med massor av program. Det gäller nog att ha kameran i skick när man kommer, det här är unikt, säger Niemi.

Förutom att spanska kungen Juan Carlos I kommer till tävlingarna tror Niemi att många andra kända personer kommer att komma till staden.

– Många från hela norden kommer också att komma. Det finns ett stort intresse, säger Niemi.

Visar upp Hangö

Under sexornas VM ordnas också en utställning i Hangös stadshus. Sjöfartsmuseet Forum Marinum agerar här som professionell utställningskoordinator på begäran av sexmeterförbundet.

– Det blir en utställning om sexor och deras cirka 100-åriga historia. Den är dels för seglarna som kommer för tävlingarna, men också för allmänheten, säger Denis Strandell.

Dessutom satsar man på att visa mer av Hangö för tävlingsdeltagarna. Ett tjugotal av båtarna som deltar är utländska, och man strävar efter att varje besättning får en egen värdfamilj i Hangö.

– Värdfamiljen ska bland annat bjuda hem besättningen de är värd för på middag. Vi försöker engagera Hangöborna för det, så att våra gäster får en djupare kontakt med och inblick i Hangö, säger Strandell.

Mer läsning