Sotahistoriaa venäläisyleisölle

Venäjän tv:ssä näytettävä dokumenttisarja Pamjat käsittelee puna-armeijaan liittyviä muistoja ja muistomerkkejä. Kuvausryhmä löysi Hankoniemeltä paljon mielenkiintoista kuvattavaa.

Venäjällä vallitsee joillakin tahoilla käsitys, ettei toisen maailmansodan aikaisia entiseen Neuvostoliittoon liittyviä tapahtumia ja muistomerkkejä arvosteta tai hoideta muissa maissa.

Venäjän tv:n Kultura-kanavalla näytettävä dokumenttisarja Pamjat – Muisto – osoittaa, ettei mielikuva välttämättä vastaa todellisuutta.

Näin sanoo ohjaaja Jevgeni Bezborodov, joka yhdessä kameramiehen, valokuvaaja Damir Jakubovin kanssa vieraili neljän päivän ajan läntisellä Uudellamaalla dokumentoidakseen täällä olevia sodan aikaisia muistomerkkejä ja haastatellakseen samalla useita henkilöitä.

Esittely. Ohjaaja Jevgeni Bezborodov tutustuu Rintamamuseoon tulkin, yhteyshenkilönsä Alexander Ishchenkonan ja oppaana toimivan Yrjö Sahlstedtin kanssa. Bild: Niclas Erlin

Kuvauksia tehdään useissa maissa

Miehet työskentelevät tuotantoyhtiössä, joka tekee elokuvia ja dokumenttiohjelmia eri tv-kanaville, kuten valtiolliselle Kulturalle. He ovat käyneet nyt työn alla olevaa ohjelmasarjaa varten yhdellä ja samalla kuvausmatkalla monissa maissa.

– Teemme nyt neljä osaa, sanoo Bezborodov ja kertoo, että Suomesta, Ruotsista, Latviasta ja Kroatiasta tehdään kustakin oma erillinen jakso.

Ohjelmassa vieraillaan yhteensä 16 eri maassa dokumenttisarjassa, jota on jo esitetty jonkin aikaa.

Sarjan kantava voima ovat toiseen maailmansotaan liittyvät neuvostoliittolaiset muistomerkit ja sotanäyttämöt ei puolilla Eurooppaa.

Muistokivi. Carl-Fredrik Geust kertoo ohjaaja Jevgeni Bezborodoville ja kameramies Damir Jakuboville Odensön saarelle haudatusta lentäjästä. Bild: Niclas Erlin

Jevgeni Bezborodov sanoo, ettei pääpaino ole kronologisessa taistelujen luetteloinnissa ja sotatapahtumien kuvauksessa.

– Olemme kiinnostuneempia eri näkökulmista ja ihmisten muistoista.

Nyt kuvatut osat editoidaan loppukesästä, mutta niiden näyttämisajankohta ei ole vielä selvillä.

Monia haastateltiin

Kuvausryhmä kuvasi Hankoniemellä monessa eri paikassa, muun muassa Täktomin neuvostomonumentilla. Haastatteluja kertyi monta ja Bezborodov kertoo, että vastaanotto on ollut hyvä.

– Haastattelemamme henkilöt asennoituvat äärettömän asiallisesti sotaan, hän sanoo ja lisää, että suomalaiset näyttävät vaalivan huolella muistoja ja huolehtivan hyvin olemassa olevista muistomerkeistä.

Lauantaina kuvausryhmä kuvasi rintamamuseossa Lappohjassa, jossa Yrjö Sahlstedt esitteli näyttelyn ja kertoi sodasta. Museo sijaitsee Neuvostoliiton sodan aikaisen tukikohdan rajan vieressä.

– Rajan molemmin puolin rakennettiin puolustuslinjoja, sanoo Sahlstedt ja kertoo, että hänen palvelukseen kutsuttu isänsä palveli tällä rintamalohkolla.

Sunnuntai rauhoitettiin käynnille alasammutun lentäjä Nikolaj Nikolajevitj Jekusjevsin muistomerkillä Odensön saarella Tammisaaren saaristossa.