Sopkärl svämmar över i Hangö – vanligt problem för en del ekostationer om våren

Grisigt. Så här såg det ut när Stephan Horn skulle föra sopor för återvinning. Bild: Stephan Horn

Ekostationen på Täktomvägen var överfull efter en helg. Enligt Rosk'n roll är det ett problem för många ekostationer om våren och sommaren när folk börjar städa och renovera.

Efter helgen för två veckor sedan var ekostationen vid Täktomvägen grisig. Kärlen var fulla och en stor del av avfallet fanns bredvid kärlen. En del av avfallet var sånt som inte kan sorteras på ekostationen, utan borde föras till avfallsstationen.

– Jag kunde inte föra mina egna saker dit eftersom det var för fullt, så jag körde till en annan ekostation, säger Stephan Horn.

Han hade delat en bild av hur det såg ut vid ekostation på Facebook i måndags. I kommentarerna till bilden framgår det att andra upplevt liknande problem på andra ekostationer i Hangö.

– Det har sett ut så här några gånger förr. Det är närmast efter veckosluten det ser ut så här, säger Horn.

Vanligt problem om våren

Fenomenet är inte unikt för ekostationen vid Täktomvägen eller unikt för Hangö.

– Om våren och sommaren då folk städar och renoverar kan det uppstå problem vid en del ekostationer när folk för dit stora föremål som inte hör hemma där eller stora mängder avfall som borde föras till en avfallsstation, säger Tarja Salojärvi som är kommunikationschef för Rosk'n Roll.

Om kärlen är fulla kan man föra avfallet till en annan ekostation eller avfallsstationen. Dessutom rekommenderar hon att man ringer kundnumret som finns på ekostationen.

– Då kan vi beställa en extra tömning.

Alla stora föremål borde föras till en avfallsstation.

– Många tror kanske att sopbilen kan ta med sig föremålen på samma gång den tömmer kärlen, men det är fel. Den kan inte ta med sig stora föremål.

I stället måste Rosk'n Roll beställa en städbil som kommer och städar upp ekostationen och tar med sig de stora föremålen.

Vem betalar för det?

– Först betalar Rosk'n Roll, men slutligen är det alla som betalar eftersom det syns i avfallsavgifterna.

Hon tipsar också att den ambulerande insamlingsbilen för metallskrot och farligt avfall besöker Hangö i maj.