Sommaren kan bli solig ändå

Hangö är en av de städer som fortfarande inte finns med på Institutet hälsa och välfärds, THL:s, coronakarta. Där registreras kommuner som har fem eller flera fall.

Det är positivt att staden ser ut att skonats från coronafall. Under våren och speciellt inför påsken höjdes röster om att huvudstadsbor och andra som kom till Hangö för att vistas där kunde medföra smitta.

Men trots att Hangö är en vit coronafläck är de ekonomiska följderna stora för staden och företagarna.

Nu har det ändå på kort tid skett stora förbättringar för bland annat för restauranger. För en knapp månad sedan fick man börja ta emot gäster igen. Från och med i måndags får restaurangerna ta emot flera gäster inomhus, ha buffébord och hålla öppet till klockan 2, alkoholserveringen måste sluta en timme före stängning.

I tisdags lättade regeringen ytterligare på restriktionerna. Nu slopade man rekommendationen att 70-plussarna ska undvika närkontakt med andra. Man gav också besked om att gränserna ytterligare kan öppnas för turister och andra från flera EU-länder och Schengenländer från och med den 13 juli. Här är Sverige förstås undantaget.

Redan tidigare hade de unika undantagsförhållandena i Finland upphört. Regeringen inaktiverade tillämpningen av beredskapslagen som varit i kraft i tre månader. Regeringen menade att man har lyckats med sin coronavirusstrategi.

De lättade restriktionerna och öppnade gränser är förstås goda nyheter för alla - inte minst för sommarstaden Hangö.

Redan under försommaren och midsommarhelgen kunde man se en tillströmning av människor i staden och speciellt på uteserveringarna. I Europa semestrar man vanligtvis i augusti så öppnade gränser från medlet av juli kan medföra att europeiska turister får komma till Finland och Hangö.

Den viktiga turistsäsongen behöver inte nödvändigtvis vara förstörd. Den kan till och med bli riktigt hyfsad.

Fortfarande gäller det för alla att komma ihåg att viruset inte är utrotat. Experter säger att det inte är omöjligt att undvika en andra våg. Det hänger på två saker, myndigheternas agerande att spåra smittor och individens eget ansvar. Fortfarande gäller det att hålla avstånd och tvätta händerna.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning