Snart smäller det!

Nedräkning. Snart är det dags att upprepa fjolårets nyårsfest, som fyrverkerikonstföreningen vill göra till en tradition. Bild: HL arkiv/Tapio Kekkonen

Två är ett nummer att lägga på minnet i Hangö för tillfället. Lördagen den 22.2. 2020 klockan 20.00 ordnas Hangös eget nyår för andra gången.

– Min tid som fyrverkeridiktator är förbi.

Det säger Anders Augustsson, känd Hangöentreprenör som ofta finns med på ett hörn där det händer.

Tidigare var han synonym med de shower som ordnades i fyrverkeriföreningens regi, men nu har Hangö Fyrverkerikonstförening fått en ny styrelse med flera medlemmar som alla har en given uppgift. Augustsson är fortfarande ansiktet utåt, men tanken är att föreningen på sikt skall arbeta mer systematiskt med de här frågorna.

Blåste bort

Eldprovet blir Hangös Nyår, som i år arrangeras för andra gången. Tanken är att evenemanget skall bli ett eget varumärke och ett evenemang som lockar folk från hela södra Finland till Hangö i februari.

Bakgrunden till att Hangö skapat ett eget nyår var att det riktiga nyåret inställdes på grund av hård vind.

För att inte göra folk besvikna flyttade man i stället fram fyrverkeriet till sportlovsveckan i februari. Augustsson lyckades få krogarna med och tillställningen blev en braksuccé.

Så i år beslöt man sig i ett tidigt skede att kopiera konceptet.

– På det här sättet skapar vi ett eget evenemang under den annars lugnare säsongen. Vi konkurrerar inte med nyårsfyrverkerierna i Pojo, utan de som vill kan delta i båda. Dessutom fyller det på stadens sportlovskalender och blir en festlig avslutning på sportlovsveckan, förklarar Augustsson.

Han poängterar att utan Hangöföretagens stöd skulle evenemanget inte kunna förverkligas, eftersom alla är med och bekostar evenemanget. En show av den här typen kostar enligt honom allt "mellan 1500-10 000 euro" och att man nu befinner sig i övre kanten.

Trafikkaos att vänta

Klockan 20 den 22 februari smäller det alltså i området kring Östra hamnen och Drottningberg.

– Bästa platsen är vid cykelstatyn, tipsar Augustsson.

Tillströmningen antas ändå bli stor, vilket kommer att påverka trafiken och göra att det finns ont om parkeringsplatser. Augustsson önskar att folk kunde lämna bilarna på gångavstånd från området, eftersom det inte finns några särskilda trafikarrangemang. Hamngatan och Strandgatan kommer dock att vara avspärrade.

– Däremot finns det några parkeringsplatser reserverade för bussar, så de som kommer med buss får gärna kontakta oss så ger vi närmare direktiv.

Augustsson hoppas också att något lokalt bussbolag i framtiden skulle nappa på idén att ordna transporter till och från Hangö för deltagare från andra orter.

– Men i år blir det ett semikaos hur vi än vrider och vänder oss. Vi får jobba på en lösning till nästa år.

Säkerheten avgör

Att ordna ett fyrverkeri av den här kalibern kräver rigorösa säkerhetsarrangemang.

Den som är säkerhetsansvarig är enväldig domare, och bestämmer han att showen måste blåsas av, så är det så.

– Det här är tyvärr ingen demokratifråga, utan den säkerhetsansvariges ord är lag, också om det innebär att alla förberedelser går i stöpet och publiken blir besviken. Det är en risk vi får ta.

För säkerhetsskull har man ändå ett reservdatum, den 7 mars.

Klockslaget är i så fall inte fastslaget, eventuellt blir det lite senare, då kvällarna ljusnar.

– Men det är ju onödigt att låta krutet gå till spillo, det är ju betalt, säger Augustsson.

Mer läsning