Snart röks det lax i fiskhallen

Snart är det åter liv och rörelse i fiskhanteringshallen. Bild: Mia-Berg Lundqvist

Att påstå att fallet med fiskhanteringshallen gått som smort är kanske lite att ta i, med tanke på alla de sidospår till återvändsgränder som kännetecknat hallens inte alltför långa historia. Men inför slutspurten mot mållinjen, där nya hyresgäster väntar, ser man i alla fall ut att ha medvind.

Under stadsstyrelsens senaste möte klubbade en väldigt enig samling ledamöter igenom förslaget att staden skulle köpa de två rökugnar som Viking Seafoods konkursbo efterlämnat, och som blivit en bromskloss i processen. Nu har man tagit nästa viktiga, avgörande steg och skissat upp ett hyreskontrakt med nya innehavare.

- Äntligen, det har ju varit många stenar på vägen. Men nu har vi löst upp den gordiska knuten med rökugnarna. Vi kommer att presentera en ny hyrestagare på måndagens stadsstyrelsemöte, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Han tillägger att han är glad att man nu kommit så här långt på väg, för hallens historia har varit sorglig från första början och en för staden icke alls lönsam affär. Han avser då långdansen med hur storleken på EU-stödet minskade under processens gång då verksamhetskonceptet förändrades. Och hur det hela slutade med att hallen hyrdes ut till ett kommersiellt bolag, vilket var långt från ursprungstanken.

- Man kan säga att det gick åt helskotta redan från början och så gick ännu hyresförhållandet på tok. Jämfört med starten, ser det här riktigt lovande ut, säger han.

Ger sysselsättning

Strandell säger att det är ett bra gäng bakom nuvarande satsning. De nya hyrestagarna är bolaget Njord Nordic, som i korthet ska satsa på rökt lax, men också samarbeta med lokala fiskare.

- Vi hoppas förstås på att det ska bära sig och att det ska bidra med sysselsättning. Redan ett fåtal nya jobb betyder mycket i en liten stad, säger han.

Det föreslagna hyreskontraktet är på fem år, med option på fortsättning. I princip finns det inget hinder för att i framtiden sälja fastigheten, om de förtroendevalda så bestämmer. Hur stor summa man uppbär i årlig hyra vill man inte offentligt uppge.

- Det är ett pris som både staden och hyrestagaren känner sig till freds med. Jag är förstås glad för pengarna som kommer in, men huvudsaken är att hallen kommer i bruk för det ändamål den var ämnad för och att den sysselsätter folk. På det sättet får vi mera nytta än bara hyran, säger stadsdirektören.

Hangö har ju gamla anor att falla tillbaka på då det gäller fiskerinäring, så detta är ett steg i rätt riktning. Nu är det upp till stadsstyrelsen att ta ställning till hyreskontraktet inkommande måndag.

Mer läsning