Snabbutbildar flygpersonal inom vården

Högkvarteret för snabbutbildningen av vårdpersonal finns i Hangö, där Pia Sandström drar nätbaseradekurser från hemmet. Bild: Privat

Hangöbon Pia Sandström är med och snabbutbildar permitterad flygpersonal för vården. Första omgången av den fem dagar långa kursen drog i gång förra veckans torsdag.

Initiativet att snabbutbilda permitterad flygpersonal till vården under coronakrisen kom från flygvärdinnorna Ami Niemelä och Ira Linnéa von Witte. Idén presenterades på Twitter och väckte genast gehör. Så var bollen i rullning. Axxell ansvarar för utbildningen tillsammans med Omnia och Pia Sandströms företag EA PIAN. Sandström är till utbildningen hälsovårdare och har också arbetat som flygvärdinna sedan 1998. Till hennes arbetsuppgifter har även hört att fungera som första hjälp-instruktör vid Finnair Flight Academy.

- Eftersom jag arbetar som kabinpersonal vet jag vilka förkunskaper man då har. Det är nog därför jag blev tillfrågad om jag ville vara med i projektet, funderar Sandström.

Kabinpersonalen har många grundfärdigheter som kan komma till nytta inom vården under pandemin. De utbildas årligen i första hjälp, eftersom det händer att passagerare insjuknar under en flygning. Därutöver är det ett yrke där man har att göra med människor i alla åldrar.

Är extra händer

Utbildningen är totalt fem dagar lång och ger ingen examen, utan är mera tänkt som underlättande förkunskaper för vårdbranschen. De tre inledande dagarna består av nätbaserad undervisning med material framtaget av Sandström och Camilla Laiho, som är lärare vid Axxell. Efter det följer två dagar av praktik på tilltänkta arbetsplatser. Deltagarna får då handledning via Omnia. Kursen har från vissa håll kritiserats för att nedvärdera vårdyrket.

- Men det handlar givetvis inte om att flygpersonal skulle börja överta utbildad vårdpersonals uppgifter efter en fem dagar lång skolning. Vi är snarare extra händer om det uppstår en sådan situation att en massa sjukvårdspersonal blir sjuk, säger Sandström.

Hon tillägger att det rent konkret kan handla om arbetsuppgifter som att byta lakan, mata patienter, hjälpa till att informera besökare vart de ska vända sig i olika ärenden och liknande uppdrag.

Intresse från arbetsgivarhåll

Från arbetsgivarhåll har det redan nu funnits ett intresse att rekrytera, speciellt i huvudstadsregionen.

- I Sibbo rekryterades fyra flygvärdinnor redan innan kursen började och jag har förstått att man varit väldigt nöjd med deras arbetsinsats, berättar Sandström.

Medan mamma Pia håller kurser i hemmets övre våning, övar dottern Oona Lukkari på flygvärdinneyrket i nedre våningen. Bild: Privat

Om spridningen hålls på låg nivå i Finland, kan man då bli rekryterad till något annat land där krisen är större?

- Det finns alldeles säkert en sådan möjlighet. Sverige har ju exempelvis haft personalbrist redan innan pandemin och skulle säkert ta emot hjälp med öppna armar.

Sandström inflikar att undervisningsmaterialet är på engelska och en tanke från första början har varit att det ska göras internationellt tillgängligt ifall andra har behov av att snabbutbilda vårdpersonal.

Lärt om överseende

I skrivande stund har cirka 200 flygvärdinnor från sju olika flygbolag anmält sig till kursen. Ytterligare etthundra har visat preliminärt intresse. Trots olika arbetsgivare är deras situation densamma och de har skapat sin egen gemenskap under hashtaggen #unitedbywings. Just nu räcker de donerade medlen till ungefär tre kurser, så mera pengar behövs för att utbilda alla intresserade.

- När kurserna är avklarade blir det kanske också för mig aktuellt att söka mig ut i vården. När jag ser flygplan på himlen längtar jag tillbaka till jobbet, men realistiskt sett blir det knappast några flygturer innan tidigast augusti, spånar hon.

Största utmaningen för Sandströms del har varit att inte bara sköta utbildningen för flygpersonalen från sitt arbetsrum i hemmets övre våning, utan att samtidigt ha två barn i hemundervisning i nedre våningen. Och en hund som skäller på ibland mindre lägliga tillfällen.

– Den här tiden har gjort mig mer överseende, både mot mig själv och andra. Jag hoppas att det är lärdomen jag tar med mig efteråt. Jag har fått inse att det finns saker jag inte kan påverka och det får jag acceptera, konstaterar Sandström.

Initiativet att snabbutbilda permitterad flygpersonal till vården kom från flygvärdinnorna Ami Niemelä och Ira Linnéa von Witte. Modellen hade de tagit från Sverige där man gjort ett motsvarande projekt.

Rekryteringsbolagen Odgers Berndtson, Pointer Potential, Pointer Search och Nordic Interim Finland donerade medel så att kursen kunde ordnas. Gyllenbergs och Lotta Svärd stiftelsen har också donerat pengar.

Axxell ansvarar för utbildningen tillsammans med Omnia och EA PIAN.

Utbildningen berättigar inte till examina.

Mer läsning