Skickliga juniorer tävlade i Hangö

Seger. Till slut var det Lissi Kubre som var bäst bland flickorna i Hangö. I finalen besegrade hon Viktoria Veleva. Bild: Jesper Sundström

I lördags avslutades en internationell juniortennisturnering i Hangö. Lissi Kubre vann flickklassen och Iiro Vasa var bäst bland pojkarna. Över 100 spelade deltog i turneringen.

Under förra veckan samlades 130 tennisspelare i Hangö med anledning av en internationell juniortävling. Det handlade om en U18-turnering och man spelade såväl singel som dubbel. Hangö tennisklubb var arrangör och föreningens tränare Ville-Heikki Talvenmaa fungerade som referee. Till hans uppgift hörde att ansvara för tidtabellerna och han fällde avgörandet vid oklara domslut.

Talvenmaa säger att spelarna kom från 21 länder.

– Till exempel har kanadensiska och amerikanska spelare varit med, men givetvis också finländska. Även HTK:s Lucas Rosvall deltog i pojkarnas kval och fick nyttig erfarenhet. Däremot var Arthur Alén skadad och kunde inte vara med.

De olika ITF-tävlingarna som avgörs i hela världen klassas enligt ett rankingsystem. I praktiken betyder det att vissa tävlingar ger flera rankingpoäng till spelarna än andra. HTK:s tävling klassades som en nivå 5-tävling och det är den lägsta nivån.

– Trots det har flera duktiga spelare varit med och framför allt har det kommit spelare från Centraleuropa. De har ansett att det här är en bra möjlighet att plocka viktiga rankingpoäng. Det här är den enda ITF-tävlingen som arrangeras utomhus i Finland, men det spelas inomhustävlingar i Tammerfors och i Vierumäki, säger Talvenmaa.

Tävlingen i Hangö spelades med annorlunda regler än vad de flesta tennisspelare är vana vid. I de internationella juniortävlingarna innebär inte längre en serve som rör i nätkanten förrän den landar i rutan att man tar om serven – numera spelas bollen.

– I början av veckan hade de finländska spelarna lite problem med att anpassa sig till det här och visst har det uppstått några komiska situationer, säger Talvenmaa.

En gång till?

Talvenmaa konstaterar att det är fullt möjligt att HTK ordnar en motsvarande tävling nästa sommar. Eventuellt kunde det då handla om en nivå 4-tävling.

– För vår del har det här varit en bra vecka och vi har fått positiv respons av spelarna. Dessutom har de finländska spelarna tyckt om att spela på hemmaplan. För att ordna en sådan här turnering krävs det åtta matchbanor och två träningsbanor. Om vi ordnar en nivå 4-tävling betyder det i praktiken att flera bättre spelare kommer hit och turneringen ger också mera rankingpoäng än i år.

Även ur en ekonomisk synvinkel är turneringen lönsam och Talvenmaa säger att det så klart är en förutsättning för att man ska ordna någonting dylikt.

– Självklart skulle vi inte ordna det här om det inte skulle vara lönsamt och på det stora hela är det en tacksam turnering att arrangera. Spelarna uppträder professionellt och spelar när de ska spela. Men visst har det varit mycket jobb och i princip har vi varit på banorna från åtta på morgonen till nio på kvällen.

Finländsk segrare

I lördags avslutades turneringen med singelfinaler både för pojkar och för flickor. I pojkfinalen möttes två finländska spelare – Iiro Vasa och Oskar Antinheimo. Vasa vann med 7–6 (3), 6–3.

Efteråt var han förstås nöjd med att ha bärgat segern.

– Det här var första gången jag vann en singeltävling i ITF-sammanhang och det kändes bra. Spelet blev bättre hela veckan och det här var en viktig turnering för mitt självförtroende. Finalen var krävande och Oskar spelade bra, men i andra set spelade jag avslappnat.

På flicksidan var det Lissi Kubre från Estland som vann. Hon besegrade bulgaren Viktoria Veleva med 6–1, 7–6 (1). I pojkdubbeln gick segern till Finlands Niila-Tapio Magga och Peetu Pohjola. De slog Aleksi Löfman och Omar Loutfy (Egypten) med 7–6 (5), 6–3.

Flickdubbeln vanns av Ksenia Agureeva och Nikolina Batoshvili från Ryssland. De besegrade svenskarna Klara Nelander och Emilia Valentinsson med 6–4, 3–6, 10–5.

Mer läsning