Sexornas VM närmar sig – nu söker arrangörerna efter värdfamiljer för utländska seglare

Deltar. Hangös stadsdirektör Denis Strandell kommer också att delta i tävlingarna med sin sexa Jolanda. Bild:

Snart fylls Östra hamnen av sexor i olika åldrar när sexornas VM går av stapeln. Arrangören vill föra seglarna och Hangöborna närmare varandra och söker nu efter värdfamiljer som kan ta emot besättningarna.

Hittills har 53 lag anmält sig till sexornas VM som ordnas mellan 1 och 9 augusti i Hangö. Det betyder att mellan 250 till 300 seglare kommer att röra sig i Hangö under tävlingen.

Ungefär hälften av seglarna är finländare och hälften är utländska. Nu söker tävlingsarrangörerna efter en värdfamilj för varje utländsk båt. Intresserade värdar kan mejla hangös stadsdirektör Denis Strandell.

– Vi vill försöka para ihop stadens invånare och de utländska seglarna så seglarna får lära sig mer om Finland och Hangöborna får lära känna seglare, säger Strandell som också är styrelsemedlem i sexornas förbund och själv seglar i mästerskapen.

Det behövs ungefär 25 värdar.

– Det kan också vara ett kompisgäng som är värd.

Som värd bjuder man hem seglarna på middag måndagen 5 augusti. Han understryker att det inte behöver vara dyr mat.

Kan vara värd. Strandell ställer sig själv till förfogande som värd, men om det är större utbud på värdar än efterfrågan avstår han. Bild: Jesper Sundström

– Man kan bjuda dem på mat, eller så gör man den tillsammans. Kanske badar man bastu med sina gäster.

– Utöver den här kvällen är det upp till en själv hur mycket man umgås.

Flera speciella segelbåtar

Förutom att det rör sig många seglare i staden är själva segelbåtarna värda att se i Östra hamnen. Båtarna står i åldersordning så att den äldsta är längst in och yngsta är längst ut.

– Varje dag kan man se dem segla ut på morgonen och segla in på kvällen med fulla segel.

Strandell tipsar att sexan Goose från USA är värd att hålla utkik efter. Den är byggd 1938 och är en av de mest kända sexorna i världen.

– Det är en legendarisk båt att se och den kommer sällan till Europa.

Vill man lära sig mer om klassen 6mR ordnas också en utställning om båten och tävlingsklassen i stadshuset under mästerskapen.

Miljön glöms inte heller bort. Mästerskapen ordnas i samarbete med Baltic Sea Action Group för att öka medvetenhet om Östersjöns skick.

– Vi kommer lyfta fram miljön i allt vi gör, säger Strandell.

Sexornas VM ordnas i Hangö den 1–9 augusti.

Hangö segelförening och sexornas förbund är arrangörer.

Hangö stad är värd för tävlingen.

Mer läsning