Sauna ja paikallinen kulttuuri houkuttelevat japanilaismatkailijoita

Liukkaita kallioita ja merituulen tuiverrusta hiuksissa. Japanilaisten vierailuun myöhään iltapäivällä joulukuisena sunnuntaina kuului myös tutustuminen Neljän Tuulen Tupaan, sen upeisiin maisemiin ja mielenkiintoiseen historiaan. Bild: Jon Lindström

Aurinko ja hiekkarannat eivät houkuttele japanilaisturisteja Hankoon, vaan sauna ja aidot paikalliset elämykset.

Hangosta saattaa syntyä uusi, houkutteleva matkakohde japanilaisille matkailijoille.

Ainakin Hangon matkailupäällikkö Jon Lindström ja Foresight Marketing Co:n toimitusjohtaja Shigeyoshi Noto uskovat niin. Neljän hengen japanilaislähetystö vieraili juuri ennen joulua Hangossa nähdäkseen, mitä kaupungilla on tarjottavana. Vierailu liittyi suurempaan Caito-hankkeeseen, jolla yritetään myydä niin kutsuttua maaseutumatkailua. Hankkeen fokus on Suomessa Länsi-Uudellamaalla, mutta siinä ovat mukana myös Viro ja Latvia.

Spontaani ajatus on, että kylmä ja pimeä joulukuu ei ole paras mahdollinen ajankohta läntisen Uudenmaan markkinointiin. Tässä tapauksessa tarkoitus oli kuitenkin vierailla muun muassa menneen ajan joulumarkkinoilla, kuten nyt tehtiinkin Lohjalla.

– Etsitään aitoa paikallista kulttuuria tarjoavia elämyksiä, Lindström selittää.

Noto kertoo, että Suomi kiinnostaa japanilaismatkailijoita monista eri syistä aina suomalaisesta saunasta ja muotoilusta koulujärjestelmäämme tai Lapin revontuliin.

Voidaan sanoa, että suomalainen elämäntapa kiinnostaa, Noto kiteyttää.

Joulukonsertti oli kohokohta

Lähetystö tuli Hankoon sunnuntai-iltapäivästä. Heille järjestettiin opastettu retki pienoislinja-autolla lähdöllä Lappohjan rintamamuseolta. Leena Immonen Hangon oppaista kertoi paikan historiallisesta taustasta ennen linja-automatkaa kohti Täktomin kappelia. Ryhmä tutustui myös Neljän Tuulen Tupaan ja marsalkka Mannerheimin kytköksiin paikkaan. Lisäksi Immonen kertoi kylpyläelämästä ja Appelgrenintien varrella sijaitsevista huviloista.

– Sen jälkeen vieraat kävivät Alan's Caféssa sillä aikaa, kun minä hoidin heidän kirjautumisensa Hotel Regattaan. Alan's oli meistä sopiva vierailukohde, koska japanilaiset ovat erityisen kiinnostuneita käsitöistä, selittää Lindström.

Ryhmä vieraili pikaisesti myös Regatta Spassa. Span puhdaslinjaista designia arvostettiin, ja erityisesti sitä, että se on rauhallinen ja rentouttava, ensisijaisesti aikuisvieraille suunniteltu kylpylä.

Illan kohokohta oli Kauneimmat joululaulut –konsertti Hangon kirkossa. Juuri tällainen autenttinen ja tunnelmallinen tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen joulusta ja kulttuuristamme, Lindström toteaa.

Saunakulttuuri kiinnostaa

Päivän päätteeksi nautittiin illallinen ravintola Origossa Itäsatamassa. Tällöin myös kaupunginjohtaja Denis Strandell liittyi seurueeseen.

Mitä opitte vierailusta?

Lisäarvo on ilmeistä, jos Suomea myyvät ja markkinoivat ovat itse nähneet paikat, joita heidän on tarkoitus myydä. Henkilökohtaisilla yhteyksillä aikaansaadaan aitoa vuoropuhelua tekijöistä, jotka he kokevat vahvuuksiksemme juuri heidän asiakasryhmiään ajatellen, summaa Lindström.

Japanilaisturistit eivät ole ensisijaisesti kiinnostuneita Kesä-Hangosta pitkine hienoine hiekkarantoineen. Hanko ei myöskään riitä pitkälle yksittäisenä matkakohteena. Meidän on myytävä itseämme esimerkiksi Helsingin ja Lohjan käsittävän suuremman paketin osana. Hangossa käynyt lähetystö koki, että hyvinvointipalvelut voisivat olla yksi tuotteistettavissa oleva erikoistumisalue.

He kiinnostuivat todella kuullessaan, että maailman suurimman saunavalmistajan, TylöHelon päätoimipaikka on Hangossa. En ole ollut yhteydessä TylöHeloon, mutta tästä voisi hyvinkin löytyä kehitettävää potentiaalia, tuumii Lindström.

Junayhteys on tärkeä

Keskustellessamme japanilaismatkailijoiden houkuttelemista Hankoon ajatuksissa ovat ensisijaisesti yksittäiset matkailijat, eivät suuret ryhmät. Toimiva junayhteys pääkaupunkiin on yksi Hangon selkeistä vahvuuksista.

Vain harvoihin merellisiin matkailukohteisiin pääsee Helsingistä junalla. Ja mahdollisuus voida matkustaa junalla on tärkeä monille japanilaisturisteille, toteaa Noto.

Japanilaiset matkustavat eniten maaliskuussa kevätlomallaan ja elokuussa kesälomallaan. Myös joulu markkinoineen, konsertteineen ja muine perinteineen houkuttelee vierailulle.

Japanilaisturisti viipyy keskimäärin kaksi yötä Suomessa. Japanilaiset tekevät usein kiertomatkoja, joilla käydään useammassa Pohjoismaassa. Monet heistä ovat uusintakäynnillä.

Japanilainen käyttää keskimäärin 2000 € viikon pituisella matkallaan.

Peräti 2/3 japanilaisvieraista on naisia, koska Suomea pidetään naisille turvallisena matkakohteena.

Mer läsning