Satsar på stor nyårsfyrverkerishow på udden – företagare möjliggör dundersatsningen

Samlat in pengar. Nästan alla företag som Anders Augustsson ringt ville delta och sponsra fyrverkerishowen. Bild: Arkiv/Arkisto

Först skulle det inte bli något fyrverkeri. Sedan skulle det bli ett normalt fyrverkeri på Fabriksudden. Men nu bjuder Hangö fyrverkerikonstförening på ett dunderfyrverkeri på Drottningberg.

– Egentligen ville jag inte skjuta några fyrverkerier, jag ville vara ledig. Men många ringde och frågade hur det blir, och till slut gick jag med på det.

Det säger företagaren Anders Augustsson som drog i gång Hangö fyrverkerikonstförening. Målet var att med hjälp av understöd ordna ett fyrverkeri på nyår, och det har man nu klarat av.

– I de här sammanhangen är det ofta mitt namn som kommer fram, men det är ju föreningen med 9 medlemmar som gjort det här. Och vi har nästan 90 företag som är med och sponsorerar fyrverkerierna, vi är nästan i samma klass som Pojo, säger Augustsson.

Han berättar att fyrverkeriets omfattning snabbt växte när föreningen började ringa runt till företagare. Småningom visade det sig att Fabriksudden inte längre räckte till för fyrverkerierna, utan de måste flytta det till Drottningberg.

– Tillsammans blir det bättre. Nästan alla företag jag ringde ville vara med och sponsra.

Bild: Sarah Grönstrand

Kan bli större

På nyårsafton smäller det klockan 21. Tidpunkten är lagd så att man också hinner till Pojo och se på fyrverkerierna där som skjuts klockan 18.

– Det är idealiskt att stå vid Roxx eller HSF. Man kan parkera bilen vid HSF och Drottningberg, men vi kommer antagligen att stänga av parkeringsplatsen vid Roxx, säger Augustson.

Han kan också avslöja att fyrverkeriet lär upprepas nästa år.

– Vårt mål är att bjuda på det största nyårsfyrverkeriet i Västnyland. Vi ska få en stadga i verksamheten så vi kan planera i god tid nästa år.

– Och nästa år ska vi ordna busstransport från Karis till Hangö för en liten summa pengar. Vi har fyrverkeriet och ett bra utbud med krogar och evenemang här i Hangö, säger Anders Augustsson.

Mer läsning