Sandman Lilius vastasi ei kiitos kutsuun linnan juhliin – otti sen sijaan vastaan Hangon kulttuuripalkinnon

Irmelin Sandman Lilius sai Hangon kulttuurilautakunnan vuosittain jakaman kulttuuripalkinnon. Hanko on useimmiten tavalla tai toisella mukana hänen teoksissaan.

Kirjailija ja taiteilija Irmelin Sandman Lilius vastaanotti itsenäisyyspäivänä Hangon kaupungin 1 000 euron kulttuuripalkinnon. Hän on julkaissut yli 50 teosta, ja Hanko on tunnistettavissa monissa niistä tavalla tai toisella.

– Olen kirjoittanut miltei kaikki teokseni Hangossa. Tällainen työ edellyttää tilaa, aikaa ja rauhaa. Kaikista niistä saan nauttia Hangossa.

Sandman Lilius on siitä alkaen, kun hänen aviomiehensä Carl-Gustaf Lilius menehtyi joulukuussa 1998 työstänyt puolisostaan elämäkertaa Sjutusen år. Kirjakustantamo Schildts julkaisi teoksen kaksi ensimmäistä osaa. Kolmannen sekä tänä vuonna julkaistavan sarjan päättävän neljännen osan julkaisija on kustantamo Litorale Pekka Barck.

Sandman Lilius muutti Hankoon 1957 avioituessaan Carl-Gustafin kanssa, joka oli joutunut evakkoon Kauniaisiin vuonna 1940. Paluumuutto kotiin oli mahdollinen vasta monien vuosien koulunkäynnin ja opintojen jälkeen.

– Tultuamme tänne, saimme uusia mahdollisuuksia äärettömyyden tunteesta ja vapaasta horisontista, jossa silmä ja ajatukset voivat levätä.

Sandman Liliuksella on jo uusi teos valmiina. Kyse on mielikuvitusromaanista, josta puuttuu enää kansikuvamaalaus.

– Jos kirjoitan intensiivisesti, kuvien tekeminen ei onnistu samanaikaisesti. Kuvat edellyttävät erilaista keskittymistä kuin kirjoittaminen.

Irmelin Sandman Lilius aviopuolisonsa Carl-Gustaf Liliuksen elämäkerran neljäs ja samalla Sjutusen år -sarjan päätösosa julkaistiin tänä vuonna. Bild: Sarah Grönstrand

 

Antaa uuden ulottuvuuden Hangolle

Hangon kaupungin kulttuurilautakunta jakaa vuosittain kaupungin kulttuuripalkinnon henkilölle, yhdistykselle tai työryhmälle, joka on toiminut aktiivisesti kaupungin kulttuurielämän hyväksi tai edistänyt kaupungin tunnettuutta.

Lautakunnan mukaan Sandman Lilius antaa Hangolle uuden ulottuvuuden mielikuvitusmaailman välityksellä. Hän on luonut muun muassa kaupungissa seikkailevan Rasse Raskin.

– Sillä perustelulla, ja koska sarjan viimeisen osan julkaisee hankolainen, Hanko palkitsee itsensä ja olen samaa mieltä sen kanssa.

Hän vastaanotti palkinnon kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa.

Onneksi kaupunki oli kutsunut hänet ajoissa. Sandman Lilius sai nimittäin kutsun myös linnan juhliin Helsinkiin.

– Mutta olin saanut kutsun Hangon itsenäisyyspäivän juhlaan ensin.