Sandblom tähtää toisiin olympialaisiinsa

Linda Sandblomin tulokset eivät vastanneet odotuksia tänä kesänä ja tulevaisuus alkoi näyttää hänestä epävarmalta. Nyt hän on kuitenkin päättänyt panostaa korkeushyppyyn vielä ainakin vuoden. Hänen päätavoitteensa ovat Tokion olympialaiset.
Päättynyt ulkokausi ei sujunut aivan HIK:n yleisurheilijoiden Linda Sandblomin suunnitelmien mukaisesti. Korkeushyppääjän kauden parhaaksi tulokseksi jäi jo kolmatta peräkkäistä kesää 184 senttiä.

Linda Sandblom päätti kauden päätyttyä elokuussa pitää tauon. Hän kertoo, ettei hän kolmen viikon aikana tehnyt muuta kuin arkirutiineja.

– Oli tärkeätä saada tauko kauden päätteeksi. Kesä oli henkisesti raskas ja lopulta tuntui siltä, että aivot kiehuvat. Ajattelin niin paljon sitä, miksi hyppy ei sujunut. Kysyin kesällä useaan otteeseen itseltäni, eikö kerta kaikkiaan olisi yksinkertaisinta vain keskeyttää kausi.

Hän kertoo myös, että hän mietti, jatkaako ylipäänsä enää. Sandblom toteaa täyttävänsä pian 30 vuotta, ja että elämässä on muutakin kuin korkeushyppy.

– Totta kai olen ajatellut tulevaisuutta. Päätin kuitenkin panostaa hyppäämiseen vielä kerran. Pääsyy ovat ensi kesän olympialaiset. Pitkän tähtäimen tavoitteeni on ollut osallistua olympialaisiin vielä kerran. Tietenkään koskaan ei kuitenkaan pidä sanoa ei koskaan, mutta, kuten olen todennut, tämä saattaa olla viimeinen panostukseni.

Muutamia raskaita vuosia

Kesä 2016 oli Sandblomille täysosuma. Hän ylitti kauden alussa ensimmäisen kerran 190 senttiä ja ansaitsi tuloksellaan EM-kisapaikan. Joitakin viikkoja myöhemmin Sandblom teki uuden Suomen ennätyksen, 193 senttiä, ja selvitti olympialaisten karsintarajan.

Hän ylitti sekä EM-kisoissa että olympialaisissa 189 senttiä, mutta se ei riittänyt pääsyyn loppukilpailuun.

– Olen onnistunut pääsemään olympialaisiin sekä MM- ja EM-kisoihin, mutta en ole koskaan selviytynyt kunnolla mestaruuskisoissa. Haluaisin tehdä sen. Minulle ei enää riitä vain kokea, miltä mestaruuskisoihin osallistuminen tuntuu. Tiedän sen jo, hän kertoo.

Hänen urheilu-urallaan onkin ollut ehkä hieman odottamaton jakso sen jälkeen, kun hän Rio De Janeiron olympialaisissa ylitti karsinnoissa 189 senttiä.

Hän ei nimittäin ole sen jälkeen tehnyt 184 senttiä korkeampia ylityksiä ulkokilpailuissa. Hallikisoissa hän on kuitenkin hypännyt korkeammalta. Hän teki muun muassa uuden Suomen halliennätyksen helmikuussa 2017.

Sandblom ylitti tuolloin 191 senttiä SM-kisoissa.

– Vuoden 2017 ulkokaudella selvisi, että olin hypännyt vammautuneena. Takareiden kanssa oli ongelmia. Niitä on toki edelleenkin, mutta olen onnistunut tekemään töitä siten, ettei se häiritse. Mutta on selvää, että vamma vaikutti minuun.

"On tuntunut hyvältä"

Vammat eivät kuitenkaan ole olleet Sandblomin ongelma kahden viimeisen kauden aikana. Hän on kerta toisensa jälkeen vakuuttanut, että hänestä tuntuu hyvältä. Tulokset eivät siitä huolimatta ole mitenkään vastanneet odotuksia. Joissakin kesän kilpailuissa hän ei onnistunut ylittämään 180 senttiä. 
– Oli raskasta ja turhauttavaa, etteivät tulokset vastanneet tuntemuksiani. Kuntoni oli kesällä hyvä, mutta hypyt eivät siitä huolimatta onnistuneet.

Sen lisäksi, ettei Sandblom saanut hyppyjään onnistumaan, hän joutui tyytymään siihen, ettei hän enää ollut korkeimmalta ulkokentällä hypännyt suomalainen. Ella Junnila ylitti 194 sentin korkeuden ja passitti Sandblomin kakkossijalle ennätystilastoissa. Junnila on sittemmin ylittänyt myös 195 senttiä.

– Minua harmittaa, etten enää ole korkeimmalta hypännyt. Enemmän kuin se, että Ella onnistui hyppäämään korkealta, minua kuitenkin häiritsee se, etten ole onnistunut kilpailemaan näistä korkeuksista. Taso on noussut Suomessa ja tietysti saattaa olla, että minun ennätyshyppyni inspiroivat nuorempia korkeushyppääjiä ja osoittivat, että onnistuminen on mahdollista.

Hallikisat saattavat tulla kyseeseen

Olympialaiset alkavat ensi kesänä jo heinäkuun puolivälissä, mikä tarkoittaa, että olympialaisten karsintaraja on ylitettävä melko varhaisessa vaiheessa kautta. Sandblom toteaa, että se saattaa tarkoittaa sitä, että hän kilpailee sisähallikaudella.

– En ole vielä lyönyt lukkoon ensi vuoden kisakalenteria, mutta minulla on olemassa suunnitelma. Tuntemuksista riippuen saattaa olla, että kilpailen jo talvella. Kilpaileminen ulkomailla voi tulla kyseeseen, mutta toisaalta taso on hyvä myös kotimaan kilpailuissa.

Ellei Sandblom osallistu hallikisoihin, valmennusleiri ulkomailla saattaa sitä vastoin tulla kyseeseen. Se on kuitenkin taloudellinen kysymys, ja viime vuosien tulokset ovat vaikuttaneet myös sponsorituloihin.

– Olen tietenkin kiitollinen kaikille minua kannustaville ja useimmat ymmärtävät, etteivät tulokset ole vastanneet kapasiteettiani. Kaikki sponsorit eivät kuitenkaan ole yhtä innokkaita, elleivät suoritukset ole huippuluokkaa.

Mer läsning