Sandblom siktar på sitt andra OS

Fortsättning. Linda Sandblom säger att hon har funderat mycket på sin framtid, men nu har hon bestämt sig för att satsa åtminstone ett år till. OS i Tokyo är det stora målet. Bild: Lina Enlund

Resultaten gick inte Linda Sandbloms väg i somras och hon blev osäker på framtiden. Nu har hon ändå bestämt sig för att satsa åtminstone ett år till och OS i Tokyo är det stora målet.

Den senaste utomhussäsongen gick inte som HIK-friidrotts Linda Sandblom hade tänkt sig. För tredje sommaren i rad blev höjdhopparens säsongsbästa 184 centimeter.

Efter att säsongen avslutades i augusti valde Sandblom att ta en paus. Hon säger att hon inte gjorde någonting annat än vardagssysslor i tre veckor.

– Det var viktigt att få en paus efter den senaste säsongen. Sommaren var mentalt tung och till slut kändes det som att hjärnan kokade. Jag tänkte så mycket på varför det inte gick vägen. Flera gånger i somras frågade mig själv om det inte bara hade varit enklast att avsluta säsongen.

Hon säger också att hon funderade på om det över huvud taget skulle bli någon fortsättning. Sandblom konstaterar att hon fyller 30 år den här månaden och säger att det även finns annat i livet än höjdhopp.

– Visst har jag tänkt på framtiden, men jag beslutade mig ändå för att jag ska satsa en gång till. Den främsta orsaken till det är att det är OS nästa sommar och för mig har det varit ett långsiktigt mål att igen få delta i OS. Så klart ska man ändå aldrig säga aldrig, men som sagt är det möjligt att det här blir min sista satsning.

Några tunga år

Sommaren 2016 var en fullträff för Sandblom. I början av säsongen hoppade hon för första gången 190 centimeter och det gav en EM-plats. Några veckor senare hoppade Sandblom nytt finländskt rekord, 193 centimeter, och klarade av OS-gränsen.

Både i EM och i OS hoppade Sandblom 189 centimeter, men det räckte inte för att hon skulle ta sig till final.

– Jag har lyckats ta mig till OS, VM och till EM, men jag har aldrig klarat mig på allvar i ett mästerskap. Det är någonting jag vill göra, jag behöver nämligen inte längre endast få veta hur det känns att vara med i ett mästerskap. Det vet jag redan, säger hon.

Men efter at Sandblom hade hoppat 189 centimeter i höjdhoppskvalet i OS i Rio De Janeiro inleddes också en kanske något oväntad svit. Efter det har hon nämligen inte på nytt hoppat högre än 184 centimeter i en utomhustävling. Inomhus har hon dock hoppat högre än så – bland annat blev det nytt finländskt inomhusrekord i februari 2017.

Då hoppade Sandblom 191 centimeter i FM.

– Efter utomhussäsongen 2017 fick jag veta att jag hade hoppat skadad. Det var baklåret som krånglade och det gör det visserligen fortfarande, men jag har klarat av att jobba på ett sätt som gör att det inte stör. Men det är helt klart att skadan påverkade mig.

"Det har känts bra"

Däremot har Sandbloms problem de två senaste säsongerna inte varit att hon har varit skadad. Gång på gång har hon sagt att känslan har varit bra, men trots det har resultaten inte alls blivit de önskade. I somras fanns det till exempel tävlingar där hon inte tog sig över 180 centimeter.

– Det varit tungt och frustrerande att resultaten inte har återspeglat känslan i kroppen. I somras var fysiken bra, men det gick ändå inte vägen.

Utöver att inte få det att stämma på tävlingarna fick också Sandblom se sig passerad som den finländare som hade hoppat högst utomhus. Ella Junnila hoppade 194 centimeter och förpassade Sandblom till andra plats i rekordstatistiken. Efter det har Junnila också hoppat 195 centimeter.

– Det grämer att jag inte längre är den som har hoppat högst. Men det som stör mig mest är att jag inte har klarat av att slåss på de där höjderna, inte att Ella klarade av att hoppa högt. Nivån har blivit högre i Finland och visst kan det vara så att mitt rekordhopp inspirerade unga höjdhoppare och visade att det är möjligt att lyckas.

Halltävlingar möjliga

Nästa sommar börjar OS redan i mitten av juli och det betyder att OS-gränserna ska vara överskridna i ett relativt tidigt skede på säsongen. Sandblom säger att det kan betyda att hon tävlar under inomhussäsongen.

– Jag har ännu inte slagit fast min tävlingskalender för nästa år, men jag har en plan. Beroende på hur det känns kan det vara att jag tävlar redan på vintern. Eventuellt är det kanske aktuellt med att tävla utomlands, men å andra sidan är nivån bra på de inhemska tävlingarna.

Om Sandblom bestämmer sig för att inte tävla inomhus kan det kanske i stället bli aktuellt med ett träningsläger utomlands, Men det är en ekonomisk fråga och de senaste årens resultat har också satt sina spår bland sponsorerna.

– Givetvis är jag tacksam för alla som ställer upp för mig och de flesta har en förståelse för att resultaten inte har gått min väg. Däremot är alla sponsorer inte är lika ivriga om inte prestationerna inte är de bästa.

Mer läsning