Salama iski golfkentällä – väylällä oli lähistöllä golfaajia

Lena Haanpää antaa puusäleiden maata metsikössä, koska ne eivät häiritse. Paikka näkyy selvästi golfaajien siirtyessä kahdenneltatoista reiältä kolmannelletoista reiälle ja toimii muistutuksena, että ukkosta on kunnioitettava. Bild: Sarah Grönstrand

Salama iski viikonloppuna Hangolfin viereiseen metsikköön. Kukaan ei loukkaantunut, mutta omistajat jättävät salamaniskun jäljet luontoon muistutukseksi siitä, että ukkoseen on asennoiduttava vakavasti.

Salama iski perjantaina iltapäivällä Hangolfin golfkentän vieressä olevaan metsikköön Hangossa.

– Salama on toki iskenyt golfkentän ympärillä oleviin puihin aiemminkin, mutta ei näin, sanoo Hangolfin toimitusjohtaja Lena Haanpää.

Metsikkö näyttää kaoottiselta. Maa on erikokoisten puusäleiden peitossa ja muutamat pitkät puupalat ovat porautuneet syvälle maahan. Yksi puu on katkennut keskeltä ja sen latva makaa maassa.

Kaarna on revennyt liuskoina monista puista maasta ylös latvaa kohden ja osa puiden säleistä on lentänyt golfkentälle.

– Koko kerhorakennus tärisi salaman iskiessä. Terassi ja kaikki tärisi.

Salama näyttää osuneen useampaan puuhun tai sitten se on vaeltanut jotenkin puiden välissä. Bild: Sarah Grönstrand

Ukkoshälytin kytkettiin päälle

Haanpää kytki golfaajia ukkosesta varoittavan ukkoshälyttimen päälle ukkosmyrskyn alkaessa. Silti läheisellä väylällä oli golfaajia salaman iskiessä maahan.

– Kovalla tuulella ei ole varmaa, että kaikki kuulevat hälytyksen. Pelaajat vastaavat itse poistumisesta radalta, kun alkaa ukkostaa. Salama iski kahdennentoista ja kolmannentoista reiän väliseen metsikköön. Väylänosa on kaikkein kauimpana kerhorakennuksesta.

– Aion eristää metsäalueen nauhalla ja jättää paikan raivaamatta muistutuksena, ettei golfkentällä pidä hakeutua puiden alle suojaan ukkoselta.

Salama ei iskenyt ensimmäistä kertaa golfkentällä, mutta ensimmäistä kertaa jälki on tällaista, kertoo Lena Haanpää. Bild: Sarah Grönstrand

Se on myös muistutus siitä, että ukkoseen on asennoiduttava vakavasti. Golfaajat ovat erityisen ukkosalttiita, koska he liikkuvat avoimella alueella puiden ja veden ympäröiminä.

Kahden golfaajan joutuminen salamaniskun uhriksi pelikentällä ravisteli Suomen golfpiirejä viisi vuotta sitten. Salamanisku johti Joroisissa golfaajaan menehtymiseen. Lappajärvellä salamaniskun uhriksi joutunut golfaaja selviytyi hengissä.

Kolmannentoista reiän viereisessä metsikössä on puusäleitä kaikkialla. Bild: Sarah Grönstrand

Mitä golfaajan pitää tehdä, jos ukkosmyrsky yllättää kentällä?

– Mailat on heitettävä käsistä ja hakeuduttava suojaan. Ellei muuta suojaa löydy, voi hakeutua matalampien puiden alle ja kyykistyä. Parasta on tietysti, jos onnistuu palaamaan kerholle.

– Olen palannut kerholle juoksemalla metsän reunaa pitkin, jossa puut ovat matalia.

Lisäksi tietysti kannattaa käyttää tervettä järkeä.

– Mitä tekisi, jos alkaisi ukkostaa, kun on metsässä sienikorin kanssa?

Mer läsning