Sairaalan yhteispäivystys lakkautetaan syksyllä

Paha asia. HUSin hallituksen nyt tekemää päätöstä yhteispäivystyksen korvaamisesta ympärivuorokautisella yleislääkäripäivystyksellä pidetään takaiskuna koko seudulle. Bild: Patrik Lindström

HUSin hallitus vastustaa länsiuusmaalaisten kuntien tahtoa ja sulkee Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen syksyllä. Päätös herättää tyrmistystä.


Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt sulkea Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen. Sosiaali- ja terveysministeriöltä haetaan sen sijaan poikkeuslupaa ympärivuokautisen yleislääkäripäivystyksen perustamista varten. Päätös toimeenpannaan syksyllä. 


Päätös sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttamisesta edellytti äänestystä HUSin hallituksessa. Äänestys päättyi 11–5. Yhteispäivystyksen säilyttämistä kannattivat RKP:n Björn Månsson, SDP:n Ilkka Taipale, Pirkko Letto ja raaseporilainen Petri Kajander sekä Vasemmistoliiton Anna Vuorjoki. Helsingin yliopiston ruotsinkielinen vararehtori Tom Böhling äänesti tyhjää.


Kokoomuksen, Vihreiden, Keskustan ja Perussuomalaisten edustajat sekä toinen Helsingin yliopiston edustaja vastustivat yhteispäivystyksen säilyttämistä.


Henkilöstöpako alkaa?


Raaseporin sairaalan johtaja Gabriela Errollia häiritsee, että ensin asetettiin työryhmä, jolle annettiin tehtäväksi selvittää kolme päivystysvaihtoehtoa – mutta sitten työryhmän yksimielinen kannanotto sivuutettiin täysin.


– Mitä järkeä tässä työryhmätouhussa oli ylipäänsä? Olisi ollut reilumpaa alusta alkaen antaa tehtäväksi vain selvittää yleislääkäripäivystystä ja kuntouttavan toiminnan rakentamista.

"Moraalinen pohjanoteeraus"


– Sitä suuttuu enemmän kuin pettyy. Tämä oli moraalinen pohjanoteeraus HUSin hallitukselta, sanoo toinen Raaseporin kahdesta kansanedustajasta, Johan Kvarnström, SDP.


Hän uskoi tasaiseen äänestykseen ja oli toiveikas loppuun saakka.


– Tuntuu katkeralta. Olemme mielestäni tehneet kaiken voitavamme – kymmenen tuhatta ihmistä on allekirjoittanut nimilistan ja yhteispäivystyksen säilyttämisestä on vallinnut sekä puolue- että kielirajat ylittävä täydellinen yksimielisyys.

Erittäin pettynyt


Myös Raaseporin toinen kansanedustaja, ministeri Thomas Blomqvist, RKP, on erittäin pettynyt. Samanaikaisesti hän on myös ärsyyntynyt ja turhautunut.


– Tuntuu siltä kuin HUSin hallitus ei kerta kaikkiaan olisi halunnut kuunnella niitä, joita asia koskee. Tai edes omaa selvitystään, sanoo Blomqvist.


Sairaala sai alueellista tukea kaikilla tasoilla. Sille tuelle ei kuitenkaan annettu mitään painoarvoa HUSin hallituksessa, jonka enemmistö Kokoomuksen ja Vihreiden johdolla äänesti yhteispäivystyksen lakkauttamisen puolesta.


– Olen miltei sanaton. Lisäksi on käsittämätöntä, että näin tehdään pandemian keskellä ja ennen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, sanoo Blomqvist.

Turhaa hötkyilyä


Tieto vastaanotettiin pettymyksellä myös Hangossa. Kaupunginjohtaja Denis Strandell ei ymmärrä asiaa leimannutta kiirettä.


– Tulossa on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Minusta olisi ollut paljon loogisempaa odottaa sitä ja koota palapeli vasta sitten. Sen sijaan nyt tehdään kokonaisuutta katsomatta pikaisesti päätös yksittäisestä sairaalasta, sanoo Strandell.


Yhteispäivystyksen sulkeminen ei kuitenkaan Strandellin mukaan välttämättä merkitse valtavaa muutosta hankolaisille.


– Lähden siitä, että sairaalaan jää yleislääkäripäivystys ja sitähän useimmat tarvitsevat. Eräiltä osin tämä on tietysti huononnus, mutta jo nyt todella vakavat tapaukset on siirretty Tammisaaresta eteenpäin. Lisäksi muutos kaikesta huolimatta saattaa avata myös mahdollisuuksia, sanoo Strandell. 


Varsinaiset jäsenet:


Kokoomus: Ulla-Maija Urho, puheenjohtaja, Katrina Harjuhahto-Madetoja, Marika Niemi, Mikko Piirtola (Lohja), Sirpa Peura. 
Vihreät: Jari Oksanen, varapuheenjohtaja, Reetta Vanhanen, Helka Hosia. 
SDP: Ilkka Taipale, Pirkko Letto, Petri Kajander (Raasepori). 
RKP: Björn Månsson. 
Peruss: Harri Lehtimäki. 
VL: Anna Vuorjoki. 
Keskusta: Kirsti Handolin. 
Helsingin yliopisto: Kari Reijula, Tom Böhling

Mer läsning