Säät vaikuttavat enemmän kuin korona

Satamakapteeni Heikki Wichmann odottaa kauden käynnistymistä toden teolla. Hän toivoo lämmintä kesää, joka houkuttelee veneilemään. Bild: Mia-Berg Lundqvist

HSF Marinen satamakapteeni arvelee näin tulevasta kesäkaudesta. Kotimaan matkailu on nousussa, ja myös täällä Hangossa toivotaan hyödyttävän tästä suuntauksesta.

"Vastuullinen veneily" – on HSF Marinen hoitaman Hangon vierasvenesataman teema.

On tärkeätä, että kaikki omalla toiminnallaan osaltaan huolehtivat tilanteen pitämisestä hallinnassa, että kunnioitamme toisiamme ja otamme toisemme huomioon, sanoo satamakapteeni Heikki Wichmann.

Itäsatamassa ollaan nyt täydessä työn touhussa. Menossa ovat viimeiset hienosäädöt ennen kuin kausi alkaa tosissaan. Muun muassa suihkutilat uusitaan, jotta ne kestävät paremmin huippukauden kulutusta. Yksi suurimmista eroista normaaliin kesäkauteen verrattuna on, että saunojien määrää joudutaan rajoittamaan. Tänä kesänä enintään viisi henkeä saa oleskella saunatiloissa samanaikaisesti. Ihannetilanteessa rajoitukset olisi määrätty siten, että veneen miehistö olisi voinut saunoa samanaikaisesti. Se on kuitenkin huippukaudella henkilömääriä ajatellen mahdotonta.

Vuorokaudessa ei ole tarpeeksi tunteja, jos laiturit ovat täynnä, toteaa Wichmann.

Miten uskot pandemian vaikuttavan veneilijämääriin?

– Vaikea kysymys, mutta kotimaan matkailu on nousussa. Periaatteessahan ulkomaanmatkailun rajoituksia on löysätty, mutta Suomen viranomaisten karanteenitulkinnat ovat asia erikseen. Uskon, että säät loppujen lopuksi tulevat vaikuttamaan venematkailuun enemmän kuin korona, hän sanoo.

Wichmann saa myös kysymyksen, voidaanko kaikki venepaikat täyttää normaalissa järjestyksessä vai vaaditaanko myös niiden suhteen erityisjärjestelyjä?

– Ei. Veneiden väliin jää automaattisesti kahden metrin väli. Lisäksihän ollaan ulkona. Eikä autojakaan pysäköidä joka toiseen ruutuun, vaikka ne ovat paljon lähempänä toisiaan kuin veneet satamassa, vastaa satamakapteeni.

Ohjelmasta pois jäävä Regatta

HSF Marinella on 220 venepaikkaa vuokrattavanaan. Suuri tätä kesää koskeva muutos on se, ettei Regatta-purjehduksia järjestetä pandemian johdosta. Laitureiden ei kuitenkaan uskota ammottavan tyhjillään, vaikkei purjehduksia järjestetä, koska Regatta yleensä järjestetään heinäkuussa, jolloin veneilykausi on vilkkaimmillaan.

Se ei todennäköisesti juurikaan vaikuta vierassataman toimintaan. Sitä vastoin herää kysymys Regatan "hännästä" ilman kilpailuja, sanoo Wichmann.

Hän huomauttaa, että Ruisrock yleensä järjestetään samana viikonloppuna kuin Regatta-purjehdukset. Kummatkin tapahtumat on peruttu tältä kesältä.

Mielenkiintoista nähdä, minne kaikki tapahtumakävijät tulevat hakeutumaan niiden sijasta, mietiskelee Heikki Wichmann.

Yöpymisiä oli viime vuonna yli 7000. Yöpyneistä veneilijöistä arviolta 3-5 % oli ulkomaalaisia.

Ulkomaisista veneilijöistä suurin osa oli ruotsalaisia tai saksalaisia. Kaiken kaikkiaan vierailijoita tuli reilusta kolmestakymmenestä eri maasta.

Mer läsning