Rökugnar köpta och hyresgäst på kommande

Ny hyresgäst. Fiskhanteringshallen har stått tom i cirka tre år och väntar på nya hyresgäster. Bild: Mia Berg-Lundqvist

En enig stadsstyrelse röstade ja till förslaget att köpa rökugnarna som finns inne i fiskhanteringshallen i Hangöby. Nu är man ett steg närmare att flytta in nya hyresgäster.

- Det var en enig stadsstyrelse som godkände köpet av de två rökugnar som finns i fiskhanteringshallen. Under vårt nästa möte, som är sista innan sommarpausen, kommer vi att hantera hyreskontraktet för nästa hyresgäst, kommenterar stadsstyrelseordförande Torbjörn "Tobba" Ekholm efter det fyra timmar långa mötet.

Han tycker det är glädjande nyheter för att Hangö att man nu har en seriös intressent som vill hyra fiskhanteringshallen.

- Enligt de uppgifter jag fått, kommer det också att medföra några nya arbetsplatser till Hangö, säger han.

Häver dödläget

Fiskhanteringshallen har stått tom sedan Viking Seafoods konkurs under våren 2017. Fastigheten ägs av staden och rökugnarna av konkursboet. Denna uppdelning av ägarskapet har blivit en bromskloss i processen att finna en ny hyresgäst. För att komma ur dödläget har Hangö stad lagt in ett bud om 10 000 euro till konkursboet för att överta ägarskapet av rökugnarna.

- Nypriset på dessa ligger kring hundratusen euro styck. Nu är de förstås i använt skick, men vi betalar också bara en bråkdel av nypriset, konstaterar Tobba Ekholm.

Anbudet har också godkänts av samtliga fordringsägare i konkursboet, till vilka också Hangö stad hör, med ett undantag. Hen har möjlighet att överklaga anbudet fram till onsdagen denna vecka. Endast ett formellt fel i processen torde trots allt kunna häva köpet.

Fastigheten ägs av Hangö stad, men rökugnarna av konkursboet efter Viking Seafood Oy. Fiskhanteringshallen har stått tom alltsedan företagets konkurs på våren 2017. Just rökugnarna har blivit både en möjlighet och en bromskloss för att finna nya hyresgäster.

– Ugnarna är inbyggda i fastigheten och om konkursboet säljer dem, måste de i stället återställa byggnaden i ursprungligt skick. I praktiken har det visat sig bli en plus minus noll-affär för konkursboet, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Nya hyresgäster

Så länge rökugnarna finns i fiskhanteringshallen och ägs av konkursboet kan staden inte teckna ett nytt hyreskontrakt med någon ny aktör. Därför har detta blivit en gordisk knut att lösa.

– För att komma ur det här läget har vi från staden sida lagt ett bud om tiotusen euro på rökugnarna. Det är visserligen inte stadens uppgift att äga rökugnar, men det verkar vara enda sättet att komma ur en låst situation. Och att fiskhanteringshallen står tom är ett ännu sämre alternativ då intressenter finns, säger stadsdirektören.

Tanken är att den nya hyresgästen hyr ugnarna av staden.

Mer läsning