Rokotuksia urakalla

Influenssarokotukset käynnistyvät tänä vuonna hieman aiempaa myöhemmin, mutta sitäkin tehokkaammin.

Riskiryhmiin kuuluvat aikuiset saavat influenssarokotteen lauantaina 16. marraskuuta terveyskeskuksessa.

– Monet ovat tiedustelleet, milloin aloitamme influenssarokotukset. Ne on aiempina vuosina aloitettu näihin aikoihin, mutta tänä vuonna rokotetoimituksissa on ollut vähän ongelmia.

Näin kertoo terveydenhoitaja Ulrika Hellman, joka on yksi Terveystalon henkilöstöön kuuluvista, jotka tulevat olemaan paikalla lauantaina 16.11.

Ensimmäinen lauantai

– Annamme nyt ensimmäistä kertaa rokotuksia lauantaina. Teemme sen päästäksemme käyntiin. Töissä on useampia pareja, joista toinen pistää ja toinen kirjaa rokotteen saaneiden tiedot. Kaiken pitäisi siis sujua melko joutuisasti.

Hellman korostaa, että riskiryhmiin kuuluvat ovat etusijalla. Kyse on muun muassa henkilöistä, jotka terveydentilansa johdosta ovat erityisen alttiita influenssalle, raskaana olevista, 6 kuukauden - 6 vuoden ikäisistä lapsista ja 65 täyttäneistä.

– Riskiryhmiin kuuluu loppujen lopuksi melko paljon ihmisiä. Terveyskeskuksessa otetaan kuitenkin vastaan vain aikuisia. Lapset ja nuoret saavat rokotteen neuvolassa tai koulussa.

Rokote on riskiryhmään kuuluville ilmainen. Muut saavat noutaa sen apteekista ja maksaa 8,80 euron suuruisen maksun käynnistä hoitajalla.

Lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja päättää, kuka kuuluu riskiryhmään.

Miksi rokotus on niin tärkeä?

– Jos saa influenssan voi tulla todella sairaaksi. Influenssaa ei pidä sekoittaa tavalliseen vilustumiseen. Influenssa voi olla joillekin, esimerkiksi sydänoireista kärsiville, suorastaan vaarallinen, sanoo Hellman.

KUVA

Tervettä talvea! Influenssarokotukset aloitetaan marraskuun puolivälissä terveyskeskuksessa. Ulrika Hellman on yksi asiakkaita lauantaina 16.11. vastaan ottavista.

Mer läsning