Rohkea panostus suusuojaimiin


Hankolaisyritys Filterpakilla oli viime viikolla kerrottavanaan erittäin tervetullut uutinen, että yritys alkaa valmistaa suusuojaimia päivittäistavarakauppaa varten. 


Yrityksellä on yhteistyösopimus K-ketjun kanssa toimituslogistiikasta ja suusuojainten myynnistä ihmisille. Ahlstrom-Munksjö Oyj puolestaan toimittaa raaka-aineet suusuojaimet valmistavalle Filterpakille.


Olemme jo aiemmin kertoneet, että Filterpakilla on menossa hektinen vuosi. Se, että yritys nyt tekee lisäksi tämän rohkean, mutta erittäin tarpeellisen panostuksen, on tervetullutta.
Panostuksella on työllistävä vaikutus, sillä yrityksen henkilökunnan määrä nousee nykyisestä 30:sta noin 50:een. Suusuojaimia tullaan valmistamaan suuria määriä. Valmistusmääräksi arvioidaan 1,5 miljoonaa kuukaudessa sitten, kun tuotanto on täydessä käynnissä.


Olettama on, että pääosa Filterpakin liikevaihdosta saadaan tänä vuonna suusuojaimista ja että niiden valmistus jatkuu myös koronapandemian jälkeen.


Väestön kasvomaskien käytöstä on parhaillaan tekeillä selvitys. Sen pitää valmistua toukokuussa ja hallitus tulee tukeutumaan siihen suosituksia antaessaan. 
On oletettavaa, että suusuojaimista tulee osa korona-ajan jälkeistä niin kutsuttua normaalia. Esimerkiksi Finnair ja Finavia ovat ottaneet lennoillaan käyttöön maskien käyttöpakon. 


Tutkimuskeskus VTT on testannut erilaisia suusuojaimia. Kotitekoiset suusuojaimet suodattavat 20 - 40 prosenttia pienhiukkasista. Vastaava luku on Filterpakin suojaimilla 88 prosenttia.


Suojavarusteiden saatavuudesta on keskusteltu paljon. Sosiaali- ja terveysministeriön kuun alussa esittämän arvion mukaan kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia on tällä hetkellä saatavilla kohtalaisesti. Huoltovarmuuskeskus neuvottelee parhaillaan suurten kansainvälisten valmistajien sekä kotimaisten tuotantoaan aloittamassa olevien toimittajien kanssa.

Ajatus, että Filterpak voisi olla yksi näistä toimittajista ei ole mitenkään kaukaa haettu.


Filterpakin nykyinen ripeä kehitys osoittaa, että lyhyessäkin ajassa voidaan saada aikaan suuria asioita. Hangolle tällainen yritys on tervetullut piristysruiske. joka toivottavasti inspiroi muitakin etsimään uusia erikoistumisalueita koronakriisin vanavedessä.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning