Rintamamuseo panostaa historiaan lapsille – tykkihalli avataan kesäksi

Kunnostetaan. Opas Sonja Bäckman kertoo, että tykkihalli kunnostetaan ennen Rintamamuseon kesäkauden avajaisia. Bild: Sarah Grönstrand

Rintamamuseon tykkihalli avataan taas kesäksi. Samanaikaisesti museo keskittyy kertomaan helppotajuisesti Suomen sotahistoriasta lapsille.

Kun Rintamamuseo peruskunnostettiin vuosina 2016 ja 2017, päämuseo oli etusijalla ja tykkihalli sai odottaa. Nyt tykkihalli laitetaan kuntoon kesäksi.

– Se ei ole vielä täysin valmis, mutta koululuokat saavat kuitenkin jo tutustua tykkeihin, kertoo opas Sonja Bäckman, joka myös laatii tykkien esittelytaulut.

Halli maalataan uudestaan ja tykkien esittelytaulut uusitaan. Uudistettu tykkihalli esitellään 1. kesäkuuta, josta alkaen museo on avoinna päivittäin.

– Myös yleensä tieltä näkyvä suuri Lordi-tykkimme on palannut, kertoo museon toiminnanjohtaja Martina Lindberg.

Vaalivat historiaa. Martina Lindberg aloitti toiminnanjohtajana, kun Rintamamuseota alettiin kunnostaa. Hän on sittemmin jatkanut tehtävässä, koska museossa on esiteltävänä arvokasta historiaa. Hänen takanaan oleva T26-mallin tykki on saatu sotasaaliina. Bild: Sarah Grönstrand

Saa lapset kiinnostumaan

Tykkihalli ei ole ainoa uutuus. Museo ja Bäckman työstävät myös hanketta, jonka avulla sotahistoriasta tehdään lapsille ja nuorille helppotajuisempaa. Bäckman on konsultoinut opettajia, jotta aineisto saadaan eri-ikäisten lasten opettamiseen soveltuvaksi.

– Olen yhteistyössä heidän kanssaan kehittänyt ohjelman, jossa kerrotaan sodasta lasten näkökulmasta. Kerron muun muassa lasten arjesta sodan aikana, kertoo Bäckman.

Korsu. Kahdeksasluokkalaiset Melina Lundin ja Minnea Hindberg Hangon yläasteelta vierailivat Rintamamuseossa. Bild: Sarah Grönstrand

Konkreettiset esimerkit ovat tärkeitä.

– Sota on niin abstrakti asia nykypäivän lapsille. Hätä ja puute ovat lasten mielikuvitusmaailmalle vieraita asioita.

Lasten näkökulmasta

Rintamamuseo on saanut hankerahaa Brita Maria Rehnlundin muistorahastolta. Kaikki Hangon ja Raaseporin peruskoulut ovat hankkeen johdosta saaneet kutsun ilmaiselle museovierailulle. Kutsu on lähetetty myös muille länsiuusmaalaisille kouluille.

Tänään Hangon kahdeksasluokkalaiset vierailevat museossa. Bäckman aloittaa museokierroksen viemällä heidät aikamatkalle 80 vuotta ajassa taaksepäin eli vuoteen 1939.

– Teidän laillanne koululaiset istuivat silloin luokassaan tavallisena koulupäivänä. Yhtäkkiä ulkoa kuului kova ujellus ja opettaja jätti lapset yksin luokkaan tarkistaakseen, mistä oli kyse. Sen jälkeen eräs toinen henkilö ryntäsi sisään sanoen, että kaikkien on heti kiirehdittävä pommisuojaan.

Koulua oli pommitettu ja talvisota alkanut. Bäckman jatkaa kertomalla, miten se vaikutti lasten arkeen.

– Tänään on turvallista mennä tapaamaan ystäviä, mutta sodan aikana pelko oli koko ajan läsnä.

Infoa metsässä. Rintamamuseota ympäröivässä metsässä on 25 infopistettä käsittävä sotapolku. Hangon yläasteen kahdeksasluokkalaiset lähtivät opasvihkoset käsissään tutustumiskierrokselle sotapolulle. Bild: Sarah Grönstrand

Yläasteen opettaja Monica Gustafsson piti luennosta.

– Pyrkimys oli selvästi saada oppilaat ajattelemaan asioita omakohtaisesti, eikä ainoastaan sotalasten näkökulmasta, hän summaa.

Sotapolulle

Sen jälkeen oppilaat siirtyvät ulos sotapolulle. Rintamamuseota ympäröivässä metsässä on 25 infopisteellä varustettu kävelypolku. Oppilaat saavat mukaansa vihon, jossa kerrotaan kustakin infopisteestä.

– Kuvittele nukkuvasi korsussa vihollisen puolella, lukee yksi oppilaista ääneen yhden infopisteen esittelytekstiä.

Sotapolulla. Sotapolusta löytyy nyt myös lapsille mukautettu versio. Anton Parkonen lukee ääneen esittelytekstiä Hangon kahdeksasluokkalaisten museovierailulla. Bild: Sarah Grönstrand

Aikuisille ja lapsille on erilaiset opaslehtiset. Lasten opaslehtinen on uusi.

– Esittelytekstiä on yksinkertaistettu ja lyhennetty sitä varten. Siinä kerrotaan konkreettisemmin, minkälaista asuminen metsässä oli sotilaana sodan aikana. Tavoite on herättää ajatuksia, selittää Bäckman.

Uusia hankkeita vireillä

Museossa Lindberg kirjoittaa hakemuksia tulevia hankkeita varten.

Hän voi jo nyt kertoa joistakin tulevista tapahtumista. Esimerkiksi äitienpäivänä museolla on teemapäivä.

– Äitien ja naisten rooli sodassa on päivän aihe.

Rintamalinjalla tehdään kesän aikana myös joitakin kaivauksia Tulliniemellä kaivauksia tehneen Jan Fastin johdolla.

Rintamamuseossa esitellään hankkeen edistymisen edetessä valokuvia kaivauksista ja mahdollisia esinelöydöksiä.

– Syksyllä järjestetään viikonloppu, jonka aikana tutkijat tekevät kaivauksia museon lähistöllä. Ihmiset saavat silloin katsella ja seurata tutkijoiden työskentelyä.

Mer läsning