Rintamamuseo kertoo pioneerien toiminnasta

Bild: Jesper Sundström

Hangon rintamamuseo avasi lauantaina uuden erikoisnäyttelyn. Se kertoo pioneerien toiminnasta Hangon rintamalla.

Hangon rintamalla alkoi keskiyön kynnyksellä 2. joulukuuta 1941 erikoistehtävä.

Neljännen rannikkoprikaatin kuudes pioneerikomppania lähti kohti rajaa ja hetkeä myöhemmin se oli Neuvostoliiton puolella.

Seuraavien lähituntien tapahtumat eivät ole tiedossa, mutta aamuviideltä pioneeriluutnantti Torsten Bengtström astui miinaan ja kuoli välittömästi.

Myös kaksi muuta pioneeria kaatui samana yönä, mutta Bengtström oli siis ensimmäinen.

Tämä tapahtuma johti Hangon rintamamuseon "Pioneerit raivasivat tien Hankoon" -erikoisnäyttelyn avaamiseen lauantaina.

– Suomen puolella alettiin joulukuun alkupäivinä ounastella, että neuvostojoukot olivat alkaneet vetäytyä Hangosta. Hangon takaisinvaltaus 4. joulukuuta on erittäin mielenkiintoinen vaihe sotahistoriassamme.

Näin sanoo rintamamuseon amanuenssi Sonja Bäckman. Hän kertoo myös, että Suomen puolella havaittiin tulipalon riehuvan Hangossa.

– Bromarvissa sijaitsevalta kalliolta havaittiin eräänä päivänä, että vesitorni oli räjäytetty. Kun kukaan ei vastannut suomalaisten tykistötuleen, Hangon ylle uskallettiin mennä lentokoneella. Katujen huomattiin tuolloin olevan autioita.

Miinoja kaikkialla

Miinoja oli kaikkialla, kun suomalaisjoukot alkoivat virrata Hankoon.

Bäckman kertoo, että miinat oli sijoitettu rakennusten seiniin, rakennuksiin ja juoksuhautoihin. Lisäksi alueelle oli viritetty miinat laukaisevia ansalankoja. Nyt pioneerit – kuten Torsten Bengtström – astuivat kuvaan. Heidät lähetettiin Hankoon raivaamaan miinoja.

– Pioneerit kulkivat muiden sotilaiden edellä, eikä heidän tehtävänsä helpottunut vähääkään maata peittävästä lumikerroksesta, joka vaikeutti entisestään miinojen näkemistä. Tähän vaaralliseen tehtävään käytettiin myös venäläisiä sotavankeja, jotka näin saivat etsiä omia miinojaan, selostaa Bäckman.

Mutta, kuten todettu, tehtävä oli vaarallinen ja Torsten Bengtström siis kaatui varhain aamulla 3. joulukuuta 1941 nykyisen rintamamuseon lähimaastossa. Bäckman kertoo, että Hangon rintamalla kaatui yhteensä 21 pioneeria, mutta ainoastaan yksi heistä kaatui taistelujen yhteydessä.

– 1943 paljastettiin Santalassa edelleen oleva muistomerkki, johon kaatuneiden nimet on kirjattu.

Lahjoitus

Torsten Bengtströmin poika, Torbjörn, tiedusteli keväällä rintamamuseolta, oliko museo kiinnostunut Hietaniemen hautausmaalla olevan sankarihaudan hautakivestä. Kyse oli Torsten Bengtströmin kivestä. Se, että kivi on nyt museolla, ei kuitenkaan merkitse, ettei Bengtströmillä olisi hautakiveä Helsingissä.

– Torsten Bengtströmin leski, Doris, huomasi eräänä päivänä kukkia Helsingissä olevalle sankarihaudalle viedessään, että hautakivi oli vaihdettu. Harmaasta marmorista valmistetun kiven tilalla oli nyt musta graniittikivi. Leski otti uuden kiven vierelle jätetyn alkuperäisen hautakiven mukaansa. Tämä tapahtui todennäköisesti vuonna 1966, koska hautakivi löytyi lehteen käärittynä sen vuoden toukokuussa, sanoo Bäckman.

Museossa on nyt toisin sanoen alkuperäinen hautakivi. Tämä lahjoitus oli myös alkusysäys museon näyttelylle Torsten Bengtströmistä ja pioneerien toiminnasta Hangon rintamalla. Bäckman kertoo, että työstettävän aineiston suuri määrä helpotti tehtävää.

– Hangon rintaman tapahtumat ovat ylipäänsä merkityksellisiä, vaikka ne usein jäävät vähäisemmälle huomiolle. Se johtuu tietysti myös kaikesta siitä, mitä itärintamalla tapahtui. Siellä käytiin kovia taisteluja, joihin osallistui paljon ihmisiä. Lisäksi Viipuri vallattiin, toteaa Sonja Bäckman.

BILDTEXT: Mielenkiintoista. Viikonloppuna avattiin uusi erikoisnäyttely pioneerien toiminnasta Hangon rintamalla. Sonja Bäckman seisoo tässä Torsten Bengtströmin kuvan äärellä. Pioneeriluutnantti Bengtström kaatui Hangon rintamamuseon lähimaastossa.

Museo on 15. joulukuuta saakka auki joka lauantai ja sunnuntai, mikä mahdollistaa tutustumisen uuteen erikoisnäyttelyyn, joka on esillä myös ensi vuonna.

Museo suljetaan 15. joulukuuta jälkeen ja pidetään suljettuna huhtikuuhun saakka. Museo avataan kuitenkin tilauksesta.

Museon perusnäyttely keskittyy, kuten tunnettua, Hangon rintaman tapahtumiin vuosina 1939–1942. Keskeisimmät niistä esitellään aikajärjestyksessä.

Mer läsning