Regattan avgjordes utan större problem

Klassiker. Under det senaste veckoslutet avgjordes den traditionella Hangöregattan Bild: Jesper Sundström

Årets Hangöregatta är över. Framför allt i söndags ställde vädret till det en aning och några starter kunde inte genomföras, men i övrigt gick det mesta planenligt.

I vanlig ordning inleddes Hangöregattan i fredags och två dagar senare avgjordes de sista klasserna. Däremot kunde inte alla planerade starter genomföras på söndagen och det berodde på vädret. Hangö segelförenings kommodor, Kalle Niemi, säger att det endast var de starter som avgjordes närmast stränderna som kunde köra i gång som tänkt.

– Det var förstås synd, men samtidigt kan det vara så här i segling ibland. Dessutom började det åska när det var dags för prisutdelning på söndag kväll. Däremot hade vi inga problem med att genomföra starterna i fredags och i lördags.

Som sig bör hade mera än 200 båtar anmält sig till den traditionella regattan och en av deltagarna var Arvid Segercrantz som tävlade i sexornas klass. Tillsammans med besättningen blev det en 13:e plats i nämnda klass.

En klass där för övrigt Henrik Tenström och hans besättning som representerade såväl Hangö segelförening som NJK blev andra.

– I vanliga fall är Hangöregattan sommarens huvudtävling för vår del, men i år är det en annan tävling som avgörs i Hangö som är viktigare. Jag tänker alltså på sexornas VM i början av augusti, säger Segercrantz.

Kalle Niemi säger också att HSF nu vänder blickarna mot VM. Eller rättare sagt – HSF har redan vänt blickarna mot VM.

– På måndag kväll hade vi ett planeringsmöte där vi började diskutera VM-arrangemangen. Det blir inte någon paus för oss mellan tävlingarna, men redan i det här skedet är det mesta under kontroll när det handlar om VM.

"Njutbart evenemang"

Hangöregattan är en av de mest klassiska seglingstävlingarna i Finland och för en stor del av deltagarna är det mer eller mindre givet att återvända till Hangö varje sommar. Också Segercrantz intygar att det är viktigt att tävla i regattan och han gissar att han har deltagit tiotals gånger i tävlingen.

– Man kan verkligen kalla det här för ett njutbart evenemang. Det finns också en trevlig gemenskap på Hangöregattan.

Även Niemi konstaterar att gemenskapen och stämningen var bra i Östra hamnen som i vanlig ordning fungerade som tävlingscentrum.

Återkommande. Erik Aikala deltog i regattan för 70:e gången och uppmärksammades för det i söndags. Bild: Privat

– Vi har nog inte märkt att det skulle ha varit annorlunda än tidigare och alla brukar trivas i hamnen. Även om vädret ställde till det en aning i år så förstår ju alla att det inte är någons fel. Dessutom är seglare vana med att vädret kanske inte alltid är det bästa.

70:e gången

I samband med söndagens prisutdelning uppmärksammade arrangörerna också Erik Aikala som deltog i regattan för 70:e gången. I år tävlade Aikala i folkbåtsklassen och det blev en seger tillsammans med Antti Metsä och Mikko Takala.

Mer läsning