Rätt tid för flytt för Reinikainen – lämnar Tvärminne i trygga händer

Redo. Marko Reinikainen ser fram emot en nystart i karriären och ett liv närmare sina barn och barnbarn i Sverige. Bild: Johanna Lemström

Regionen mister en profil när Marko Reinikainen som är direktör för Tvärminne zoologiska station och fullmäktigeledamot för De gröna i Raseborg flyttar till Sverige.

Marko Reinikainen hade ett minutschema för sitt privatliv veckorna innan jul. När jag lyckas nå honom per telefon packar han för att skicka det första flyttlasset från lilla Ekenäs till betydligt större Göteborg.

Direktören för Tvärminne zoologiska station ska bli verksamhetschef på Luftförorenings- och klimatsekretariatet Airclim med säte i Göteborg. Airclim är en miljöorganisation som verkar för att minska luftföroreningar och undvika klimatförändring.

– Jag ska påverka beslutsfattare och vara opinionsbildare. Men som verksamhetschef har jag också ansvar för administration och substansarbete.

Familjen samlad

Reinikainen säger att flytten till Sverige har både personliga och professionella förtecken.

– Vi har blickat västerut en längre tid. Vi har två barn och två barnbarn i Sverige som vi gärna vill vara nära. Vi har också väntat ut vår yngsta dotter som är 14 år nu. Hon gav grönt ljus för en flytt. Professionellt har jag länge velat prova på någonting nytt. Som 52-åring är det hög tid för mig att göra det nu, efter 14 år i Tvärminne.

Reinikainen tycker att han lämnar Tvärminne i trygga händer. Verksamheten har utvecklats mycket de senaste åren.

– Just nu har vi en stor renovering på gång. Nästa höst får stationen ett nytt forskningsfartyg. Stora projekt är på gång med investeringar i ny forskningsapparatur. Stationen är inne i ett brytningsskede så det känns helt vettigt att min efterträdare tar över nu och utvecklar verksamheten vidare.

Blandade känslor

Ändå flyttar Reinikainen i många avseenden med tudelade känslor.

– Det är beklagligt att det sker mitt i en mandatperiod med tanke på det förtroende jag fått av väljarna. Men jag har jobbat hårt inom politiken så det är klokt att ge över till yngre krafter.

Reinikainen är övertygad om att De gröna kommer att klara sig utan honom.

– Det handlar mest om vem som vågar ställa upp i valet. När jag tackade ja till att bege mig in i politiken tror jag att tio tillfrågade personer hade tackat nej innan man ringde mig. Så det viktigaste är att våga ta steget att ställa upp.

Han har trivts inom politiken.

– Jag har fått ett bra nätverk över partigränserna.

Lockande stad

Familjens nya hemstad Göteborg är bara ytligt bekant för Ekenäsborna på väg västerut.

– Vi har varit där ett antal gånger. Men man ser med andra ögon på staden när man ska flytta dit. Det är en storstad och verkar väldigt trevlig. Det blir ett äventyr.

Helt åt sitt öde lämnar familjen Reinikainen regionen inte.

– Vi har ett fantastiskt nätverk av vänner och bekanta och en sommarstuga i Snappertuna. Vi har ett starkt fotfäste i Västnyland framöver också.

Mer läsning