Rakentaa luksushotelleja hyönteisille

Hyönteishotelli ”Pörriäinen” on rakennettu koivuvanerista. Yksityiskohdat ovat lehtikuusta. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Hangossa vierailleet saattoivat joitakin vuosia sitten yöpyä hotellilaivalla. Nyt kaupungin hyönteisillä on sama mahdollisuus. Kuivalla maalla tosin ja hieman pienempää mallia olevilla veneillä.

Hyönteishotellin rakentamisesta on tullut yksi kesän suurista muotihiteistä. Kaikilla ei kuitenkaan ehkä ole aikaa tai motivaatiota toimia itse rakentajana. Silloin voi sen sijaan tehdä tilauksen esimerkiksi Hangonpuukon Thomas Grönbergille. Hän on rakentanut tämän jutun kirjoittamiseen mennessä reilut kaksikymmentä hyönteishotellia. Ne ovat kaikki käyneet kaupaksi heti verstaalta tultuaan.

- Sain ajatuksen Jan-Erik Chydeniukselta, joka halusi tilata sellaisen vaimolleen Elina Seikulle. Ensimmäinen hyönteishotelli sai näin alkunsa, Grönberg kertoo.

Kuivaa ja käsittelemätöntä puuta

Koska Grönberg on veneenrakentaja, hänestä oli luonnollista, että hotelli tulisi rakentaa soutuveneen muotoiseksi. Kehys on valmistettu koivuvanerista ja tummat yksityiskohdat lehtikuusesta.

- On tärkeätä, ettei rakenna kehystä havupuusta. Silloin on olemassa suuri vaara, etteivät hyönteiset halua muuttaa hotelliin pihkan johdosta, Grönberg selittää.

Hangonpuukon yrittäjä Thomas Grönberg on alkanut valmistaa de Luxe -luokan hyönteishotelleja. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Puuta ei myöskään pidä käsitellä öljyllä tai maalilla, koska myös se voi johtaa siihen, että suunnitellut asukkaat hyljeksivät hotellia. Pintakäsittely saattaa ainakin viivästyttää sisäänmuuttoa vuosilla.

- Jos rakennusmateriaali on valtavan tuoretta, sekin saattaa siirtää hyönteisten muuttoa jonkun vuoden. Ne haluavat kuivat tilat. Sama pätee luonnossa. Hyönteiset valitsevat kuollutta puuainesta, joka on ehtinyt kuivua kunnolla, hän sanoo.

Muutamia päivässä

Thomas Grönbergin veneissä on ylimpänä, tai keulassa, ristikkäin asetettu airopari. Airot voi ruuvata irti ja veneen täyttää itse kävyillä, risuilla tai korsilla. Pitää vain muistaa, että täyteaineet on syytä kuivattaa ensin. Sama koskee alinta luukkua veneen peräosassa. Sekin on ruuvattavissa irti ja täytettävissä orgaanisilla aineilla. Keskiosan luukku on puupalikka, johon Grönberg on porannut pitkiä käytäviä. Voisi sanoa, että se on eräänlainen vaihtoehto koiranputkelle. Niillä on sama tehtävä tarjota pitkiä, suojaavia käytäviä hyönteisille.

Thomas Grönberg valmistaa tällä hetkellä 4-5 hyönteishotellia päivässä.

- Olen suunnitellut ripustavani sellaisen myös oman taloni seinälle, mutta toistaiseksi ei ole jäänyt yhtään yli itseä varten, hän hymyilee.

Auttaa monimuotoisuuden säilyttämisessä tarjoamalla tiloja mehiläisille, perhosille, leppäkertuille, koppakuoriaisille ja muille tärkeille hyönteisille.

Hyönteishotelli tarjoaa suojan tuulilta sekä paikan, johon piiloutua, jossa talvehtia ja munia. Hyönteishotellit tulisi mieluiten sijoittaa aamuaurinkoiseen ja sadekuuroilta suojattuun paikkaan. Talveksi pesä on sijoitettava viileään varastoon.

Kukkasesi ja hedelmäpuusi voivat hyvin, kun puutarhassa on pölyttäjiä.

Mer läsning