Projekt hjälper män knyta kontakter – I Hangö ordnas naturgrupp

Leder projekt. Kimmo Sainio och Pekka Anttila vill aktivera män i Hangö. Bild: Harald Grönstrand

Projektet Me Miehet strävar efter att med hjälp av olika hobbyer, aktiviteter och intressen aktivera män.

– Män är svåra att aktivera, och de som redan är engagerade i olika projekt är med i massor med olika projekt. Vi vill nå ut till de som inte är med flera olika grupper, säger Kimmo Sainio.

Han är projektchef inom Me Miehet, ett projekt som strävar efter att aktivera män med hjälp av olika hobbygrupper.

– Det kan vara vad som helst, vi har en kockgrupp, en biljardgrupp, en fotograferingsgrupp... Det kan vara vad som helst, säger Sainio.

Projektet ordnas av föreningen Finlands byar. Tanken är att en person som är intresserad av ett ämne eller hobby drar i gång en grupp, till exempel en fotograferingsgrupp, delar med sig av sin hobby och kunskap och samtidigt skapar ett litet socialt nätverk.

– Målet är att tröskeln ska vara mycket låg. Just nu letar vi efter frivilliga som vill vara med. Ifall man till exempel flyttat någonstans och inte känner så många är det här ett sätt att få kontakt med andra, säger Sainio.

Flera grupper

I Hangö har man nu två personer som leder grupper. Nu letar man efter deltagare till grupperna, och hoppas att intresserade tar kontakt.

– Vem som helst kan vara med, man måste bara vara intresserad. I Hangö har vi en naturgrupp, och det är en som vill dela med sig av sin hobby som håller gruppen, säger Pekka Anttila.

Men ifall man vill delta i Me Miehets grupper och inte är intresserad av naturen går det också. Det är till exempel möjligt att ordna en egen grupp, och om man då tar kontakt med projektet kan man få understöd för att ordna olika aktiviteter.

– I biljardgruppen vi har betalar vi en stor del, men deltagarna betalar två euro per gång. Så en liten självrisk kan det vara frågan om, men annars stöder vi aktiviteterna som ordnas, säger Sainio.

Varför ordnar ni grupper endast för män?

– Det måste få finnas en plats där män kan vara män, där de kan tala om saker som annars kan vara svåra att tala om. Är kvinnor med är diskussionerna inte likadana, säger Sainio.

Han förklarar att en del av orsakerna till grupperna även är att män får knyta nya kontakter, få nära vänner och till slut kunna dela med sig av just saker som annars kan vara svåra att tala om.

– Men det är absolut inget måste att dela med sig av ens tankar i de här grupperna. Det är mer som hobbygrupper, säger Sainio.

Är man intresserad av att hålla eller delta i en grupp kan man kontakta Kimmo på 045-106 59 15 eller Pekka på 045-107 55 21.

Mer läsning