Pian paukkuu!


Kaksi on numero, joka kannattaa juuri nyt painaa muistiin Hangossa. Lauantaina 22.2. 2020 kello 20 järjestetään nyt toista kertaa Hangon oma uusivuosi.


– Aikani ilotulitusdiktaattorina on ohi. 


Näin sanoo Anders Augustsson, tunnettu hankolaisurakoitsija, joka on useimmiten tavalla tai toisella osallisena erilaisissa tapahtumissa.


Ennen hän oli yhtä kuin ilotulitusnäytökset, jotka järjestettiin ilotulitustaideyhdistyksen puitteissa. Yhdistys on nyt saanut uuden, hallituksen, jossa on useampia jäseniä, joilla on kaikilla oma määrätty tehtävänsä. Yhdistyksen nimi on Hangon Ilotulitustaide Yhdistys. Augustsson on edelleen yhdistyksen kasvot ulospäin. Ajatus on kuitenkin, että yhdistys pidemmällä tähtäimellä tekee järjestelmällisemmin työtä näiden asioiden parissa.


Myrsky vei 


Tulikaste on Hangon Uusivuosi, joka järjestetään tänä vuonna toista kertaa. Ajatus on, että tapahtumasta muodostuu oma tavaramerkki ja elämys, joka houkuttelee ihmisiä Hankoon helmikuussa kaikkialta Etelä-Suomesta.


Hangon oman uudenvuoden historia on peruja viimevuotisesta uudenvuoden ilotulituksesta, joka jouduttiin perumaan myrskyn johdosta. Jotta ihmiset säästyisivät pettymykseltä, ilotulitus päätettiin järjestää sen sijaan talvilomaviikolla helmikuussa. Augustsson onnistui saamaan ravintolat osallisiksi tapahtumaan ja siitä tuli huippumenestys.

Konseptia päätettiin siksi jo varhaisessa vaiheessa soveltaa myös tänä vuonna.


– Luomme tällä tavalla itsellemme oman tapahtuman muuten hiljaisemmalle osalle kautta. Emmekä kilpaile Pohjan uudenvuoden ilotulituksen kanssa, vaan kaikki halukkaat voivat osallistua molempiin. Lisäksi tapahtuma täydentää kaupungin talvilomaviikon ohjelmakalenteria ja on juhlallinen päätös lomaviikolle, selittää Augustsson.


Hän korostaa, että ilman hankolaisyritysten tukea tapahtumaa ei voitaisi toteuttaa. Ne ovat mukana rahoittamassa tapahtumaa. Tämänkaltainen näytös maksaa hänen mukaansa 1500–10 000 euroa. Nyt liikutaan skaalan ylärajalla.Liikennekaaos odotettavissa Itäsataman ja Kuningattarenvuoren alueella siis paukkuu kello 20 lauantaina 22.2.
– Paras katselupaikka on pyöräilijäpatsaalla, Augustsson vihjaisee. Katsojamäärä arvioidaan kuitenkin suureksi, mikä vaikuttaa liikenteeseen ja johtaa siihen, että pysäköintipaikoista on pulaa.

Augustsson toivoo, että katsojat voisivat jättää autonsa kävelyetäisyydelle, koska alueella ei ole mitään erityisiä liikennejärjestelyjä. Satamakatu ja Rantakatu tullaan kuitenkin sulkemaan liikenteeltä.


– Linja-autoille varataan sitä vastoin muutamia pysäköintipaikkoja. Linja-autolla tulevien toivotaan siksi ottavan meihin yhteyttä lähempien ohjeiden saamiseksi. 
Augustsson toivoo myös, että joku paikallinen linja-autoyhtiö tulevaisuudessa ottaisi vaarin ideasta ja järjestäisi muilta paikkakunnilta tuleville kuljetuksen Hankoon ja Hangosta.


– Teemme niin tai näin tänä vuonna syntyy jonkinasteinen kaaos. Meidän on kehiteltävä joku ratkaisu ensi vuodeksi.


Turvallisuus ratkaisee


Tämän suuruusluokan ilotulituksen järjestäminen edellyttää tiukkoja turvajärjestelyjä. Turvavastaavalla on tuomarin itsevaltaiset oikeudet. Jos hän määrää, että show on keskeytettävä, niin tehdään. 


– Tässä ei valitettavasti ole kyse demokratiasta. Turvavastaavan sana on laki. Myös vaikka se merkitsisi, että kaikki järjestelyt valuvat hiekkaan ja yleisö pettyy. Tämä riski meidän on otettava. 
Varmuuden vuoksi on kuitenkin sovittu myös varapäivämäärästä, 7.3.

Kellonaikaa ei ole varapäivän osalta lyöty lukkoon. Ilotulitus järjestetään ehkä hieman myöhemmin, koska illat käyvät valoisammiksi. 


– Ruutia ei kuitenkaan kannatta jättää käyttämättä. Siitähän on jo maksettu, sanoo Augustsson.

Mer läsning