"Peruspalvelujen on oltava lähellä"

Elisabeth Kajander. Bild: Johanna Lindholm

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus alkaa nyt tosissaan löytää omat muotonsa. Hangon ehdotetaan kuuluvan niin kutsuttuun C10-alueeseen, jonka keskuspaikkakunta on Espoo.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksen ministerityöryhmän ehdotus on valmistunut. Uudistuksella halutaan varmistaa kaikille yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut asuinpaikasta riippumatta.

Uudellemaalle ehdotetaan viiden itsehallintoalueen mallia. Yhden alueista muodostaa Helsinki yksin. Länsi-Uusimaa ja Hanko puolestaan kuuluisivat niin kutsuttuun C10-alueeseen, jonka keskuspaikkakunta on Espoo. 

– Erityisratkaisussa huomioidaan alueen erityispiirteet ja se takaa mahdollisuudet vaikuttaa siihen, miten terveyspalvelut järjestetään. On hyvä, että pääsemme eroon mammuttimaakunnasta, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, RKP, SPT:lle (ruotsinkielinen uutispalvelu).

Hän kuuluu sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistusesityksen laatineeseen ministerityöryhmään.

Hanko on erityisasemassa

Erityisominaisuuksien korostaminen ja huomioiminen voi olla hyväksi Hangolle, jolla on monia erityispiirteitä – kaupungin perusturvajohtaja Elisabeth Kajander mainitsee sellaisina muun muassa kaupungin maantieteellisen sijainnin sekä sen, että kaupungissa on sekä satama että raskasta teollisuutta.

Etenkin hän kuitenkin korostaa väestön ikärakennetta ja sen sosiaali- ja terveyspalveluille asettamia vaatimuksia.

– Painotus on meillä ikäväestössä. Iäkkäämmät jäävät kaupunkiin, mutta nuoremmat muuttavat pois, koska täällä ei ole riittävästi työpaikkoja. Kehityksen ennakoidaan jatkuvan tällaisena.

Kajander korostaa peruspalvelujen tärkeyttä niitä tarvitsevien läheisyydessä.

– Se, mitä lähipalveluilla ja yhdenvertaisella hoidolla tarkoitetaan, on kuitenkin ikuisuuskysymys.

"Usein tarvittavat palvelut ovat lähipalveluja"

Kaupungin perusturvajohtajalle on tosin selvää, mistä on kyse.

– Lähipalveluja ovat usein tarvittavat sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka on voitava saada läheltä.

Hangossa asuvalle jo matka Raaseporiin on melko pitkä, hän toteaa. Kajanderista olisi hyvä, jos Raaseporin sairaalassa olisi alueellinen sosiaali- ja terveyskeskus. Se, että lähin vastaava keskus löytyisi Espoosta, ei ole hyväksyttävissä.

– Toivomme alueellista sosiaali- ja terveyskeskusta sairaalan yhteyteen ja että Hangon terveyskeskus voi toimia sen sivukeskuksena.

Kaupungin ikäväestöä ajatellen on myös tärkeätä, että Hangossa on tarjolla asuntoja, myös esteettömiä, hän sanoo.

– Tarjolla pitää olla myös ostopalveluna kodinhoitoapua esimerkiksi ostosten tekemiseen.

Lausuntokierros alkaa

Rakenneuudistusehdotus lähtee nyt lausuntokierrokselle muun muassa kuntiin. Kajander sanoo, että hän tulee korostamaan juuri lähipalveluja ja sitä, että Hanko kaksikielisenä kaupunkina tarvitsee palveluja molemmilla kielillä.

Uudistus saattaa myös lisätä kuntarajat ylittävää yhteistyötä, ainakin pidemmällä aikavälillä.

– Kuntien taloutta ajatellen voi käydä niin, että joudumme tekemään hallinnollista yhteistyötä yhteisen hoitopalvelujen hallinto-organisaation puitteissa, Kajander toteaa.

Terveyspalveluissa voidaan ammentaa oppeja ja hyötyä vallitsevasta koronakriisistä, sanoo Kajander.

– Digitaalinen puoli on jo nytkähtänyt eteenpäin koronakriisin aikana. Sähköiset kokoukset ja konsultoinnit ovat toimineet hyvin. Toivon, että voimme kehittää nyt ammentamiamme oppeja sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksessa. Näen tässä suuria mahdollisuuksia.

Mer läsning