Pensionär ska rida med finnhäst med start i Hangö genom Finland

Utmaning. Ritva Lampinen vill utmana sig själv. Åldern är inget hinder för att rida genom hela Finland. Bild: Privat

Jämsäbon Ritva Lampinen planerar att rida med två finnhästar en sträcka på 1 800 kilometer från Hangö till Nuorgam. Ridturen beräknas ta 60 dagar.

Ritva Lampinen planerar att under veckoslutet inleda en ritt på 1 800 kilometer genom Finland med finnhästarna Turporiina och Russliina. Det här är första gången en finländare gör något motsvarande. Ritva Lampinen är själv över 70 år och hästarna närmare 20. Hon ville göra ritten delvis för att visa att åldern på henne eller hästarna inte är ett hinder för att göra saker.

– Jag vill väcka diskussion om att man också på sina äldre dagar kan göra saker. Varken äldre hästar eller äldre människor hör hemma på soptippen, säger Ritva Lampinen.

Den ursprungliga idén var att hennes och hästens ålder skulle vara över 90 år tillsammans, men hennes äldre häst fick problem med benen.

– Jag måste såklart se till hästens välmående, det är det viktigaste med den här ritten. Nu satsar vi istället på att göra det här med finnhästar, säger hon.

Ritten gör hon också för att skapa nya minnen och övervinna sig själv.

Utmaning

Ritva Lampinen ska också få sällskap av sin vän Kirsi Kokkonen för den första och sista etappen. Under en dag ska de rida cirka 30 kilometer och med några dagars mellanrum ska de också ta paus i ridningen för att hästarna ska få återhämta sig.

Både hästen och Ritva Lampinen ska ha en GPS-sändare så att stödtruppen ska kunna följa med var de rör sig, till exempel om hon skulle falla av hästen.

– Vi kommer antagligen att stöta på många utmaningar. Det är inte helt lätt att planera en så här lång färd på hästryggen, inte minst för att man inte vet om alla broar går att ta sig över med en häst. Den största risken är ändå annan trafik, då vissa bilister inte förstår att akta sig för hästar, säger Ritva Lampinen.

En så här lång tur kräver mycket planering, också för att man inte kan rida på asfalt hela vägen.

Övernattningen sker i stugor och husbil, hästarna kommer sova i stall och längre norrut i hästtrailer för att säkra att de får vara ostörda från vilda djur.

Ritva Lampinen har tre gånger representerat Finland i världsmästerskapen i distansridning.

Mer läsning