Peltonen asettaa näytteille useampia postimerkkikokoelmia tänä kesänä – Hangossa esitellään monia harvinaisuuksia

Historiaa. Tom Peltonen näyttää joitakin osia kokoelmasta Olympialaiset 1940 – olympialaisista, joita ei koskaan järjestetty. Kokoelmassa on esillä muun muassa lehti vuodelta 1940. Bild: Harald Grönstrand

Mitä yhteistä on koirilla, raitiovaunuilla, tähtitieteellä ja olympialaisilla? Kaikki ovat mukana Tom Peltosen postimerkkinäyttelyssä Hangossa tänä kesänä.

Tom Peltonen järjestää nyt toistamiseen postimerkkinäyttelyn Peltosen postimerkkiliikkeessä. Näyttely on jaettu kolmeen eri aihealueeseen: Kolmosen skuralla rundi stadissa, avaruusaiheinen näyttely ja muut kokoelmat.

– Järjestimme ensimmäisen näyttelyn kaksi vuotta sitten. Sen aiheena olivat sota-alukset, sanoo Peltonen.

Pääosa näyttelystä Kolmosen skuralla rundi stadissa kertoo Helsingin slangilla, mitä kolmosen raitiovaunulinjan varrella näkee. Peltonen on ostanut kokoelman huutokaupassa edellisen omistajan menehdyttyä.

Afrikkalaisia koiria. Osa näyttelystä koskee Basenji-rotuisia koiria. Tom Peltosella on samaa rotua oleva koira. Bild: Harald Grönstrand

– Ostin sen pelastaakseni kokoelman. Muuten joku olisi erottanut siitä osia ja tuhonnut sen, sanoo Peltonen.

Ja vaikka kokoelma keskittyy Helsingin kolmosen ratikkalinjaan, siitä löytyy myös ulkomaisia postimerkkejä.

– Esimerkiksi tässä meillä on Neuvostoliiton aikainen postimerkki, jossa on kuva Finlandiatalosta.

Tähtitiedettä ja koiria

Tähtitiedeaiheisten postimerkkien kokoelman Peltonen on lainannut Lohjan postimerkkikerholta. Vesa Hirsmäki on koonnut kokoelman, jonka aiheita ovat muun muassa Mars ja muut planeetat.

Kesän näyttelyssä on myös koira-aiheinen kokoelma, jonka keskiössä on Basenji-rotu.

Avaruus. Tähtitieteellisen kokoelman Peltonen on lainannut Lohjan postimerkkikerholta. Bild: Harald Grönstrand

– Sen olen koonnut huvikseni. Minulla on itsellä Basenji, kertoo Peltonen.

Kokoelma käsittää muutakin kuin postimerkkejä. Peltonen liittää oheen kuvan egyptiläisistä hieroglyfeistä ja yli 3 000 vuoden ikäisiä illustraatioita.

– Tässä on kuva Tutankhamonin hautajaisista. Kuvan alareunassa on Basenji-koiria. Kokoelmat ovat paljon muutakin kuin pelkkiä postimerkkejä.

Peltonen näyttää myös kokoelman vuoden 1940 Helsingin olympialaisista, joita ei koskaan järjestetty.

Paljon. Tom Peltonen näytteille asettamissa kokoelmissa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Bild: Harald Grönstrand

– Kokoelman mielenkiintoisimmat osat löytyivät isoisäni arkistosta. Näyttely on esillä koko kesän Lasitehtaankatu 3:ssa. Liike on avoinna 8.00–15.30 paitsi muutamana viikkona heinäkuussa, jolloin se suljetaan lounaan ajaksi.

Mer läsning