Pelastusoperaatio Villa Tellina

Pelastetaan Hangon huvilatKorkeat investointikustannukset ja kesäkauden lyhyys ovat johtaneet siihen, että huvilapensionaatit Tellina ja Thalatta omistava yritys on syvässä taloudellisessa ahdingossa. Joukko vapaaehtoisia käynnistää nyt pelastusoperaation näiden perinteikkäiden täysihoitoloiden säilyttämiseksi.

– Ei ole kyse vain Tellinasta ja Thalattasta vaan Hangon maineesta täysihoitolakulttuuria edustavana kesäkaupunkina, sanoo pelastusoperaatioon valjastettu matkailutoimiston markkinointisihteeri Ilse Klockars.

Sillä siitä nyt on valitettavasti kyse, on pelastettava se mitä voidaan.

– Jos katsomme tilannetta täysin objektiivisesti, on todettava, että yritys on taloudellisessa kriisissä, sanoo täysihoitolayrittäjä ja pensionaatteja emännöivä Mira Haahti.

Kun hän ja hänen puolisonsa Christian Haahti neljä vuotta sitten siirtyivät vastaamaan täysihoitolatoiminnasta neljännessä polvessa, huviloiden rappio oli edennyt jo pitkälle. Tämä merkitsi valtavia korjaustoimenpiteitä sillä, kuten Mira sanoo, hutiloiden tehdyissä ongelmien peittämisyrityksissä ei ole mitään mieltä. Yrittäjät ovat joutuneet muun muassa suoristamaan koko meren puoleisen päädyn perusrakenteita myöten.

– Mitään muita vaihtoehtoja ei ole oikeastaan ollut. Meidän on tietenkin ollut pakko korjata viat perusteita myöten, hän toteaa.

Menot ja tulot eivät mene tasan

Yrittäjät ovat joutuneet ottamaan korjaustöiden suorittamista varten suuria, yritystä rasittavia lainoja, joita nyt olisi lyhennettävä. Kolmen kesän toiminnan jälkeen on selvää, etteivät tulot kauden lyhyyden johdosta riitä kattamaan kaikkia menoja.

– Myös toiminta maksaa. Investoinnit ovat toisin sanoen kerta kaikkiaan olleet liian isoja, Mira sanoo.

– Olemme siitä huolimatta onnistuneet kohentamaan lukujamme ja kautemme toteutuu maksimikapasiteetilla. Se ei silti riitä. Meidän olisi saatava huvilat sellaiseen kuntoon, että voimme jatkaa kautta.

He neuvottelevat parhaillaan lainoista pankin kanssa ja Mira on kiitollinen siitä, että monet hankolaisyritykset ovat antaneet heille pidempiä maksuaikoja. Pidemmällä tähtäimellä talouskin on kuitenkin saatava kestävälle pohjalle.

Ajatuksista ei ole puutetta

Esimerkkinä pitkäaikaisista ratkaisuista Mira mainitsee rahaston, joka turvaisi investointikustannukset.

– Ymmärrän tietysti, että me emme voi saada suoranaista taloudellista tukea yrityksenä, joka pyrkii tuottamaan voittoa. Nämä huvilat ovat kuitenkin niin vanhoja ja alkuperäisessä kunnossa, että niiden kunnostaminen ja ylläpito nielevät suuria summia.

Toiminta-ajatuksista ei ole mitään puutetta.

– Ajattelen esimerkiksi erilaisia kulttuuritapahtumia, meditaatiota, hyväntekeväisyystempauksia, Mira kuvailee.

Tarvittaisiin kuitenkin henkilö, joka osaisi koordinoida hakemuksia ja kuvailla niitä byrokraattikielellä.

– Olemme tietysti hakeneet avustuksia ja tukia eri tahoilta, mutta se vie aikaa, edellyttää pitkäjännitteisyyttä, kykyä muotoilla hakemuksia ja täyttää lomakkeita. Meillä ei oikein ole ollut siihen aikaa. Voimamme ovat kuluneet käytännön töihin aamusta iltaan ja pensionaattien isännöintiin, Mira selittää.

Jotakin on tehtävä

Pelastusoperaatiokutsu tuli alkujaan toiselta hankolaisyrittäjältä, Jessica Zienkiewicziltä. Hän on jo koonnut pienen ydinryhmän, johon Nina-Maria Haanpää ja Ilse Klockars kuuluvat.

– Kun kuulin tilanteesta, ajattelin vain, että huviloiden pelastamiseksi on voitava tehdä jotakin, Jessica sanoo.

– Olen varmasti hieman outo, mutta minusta tuntuu aina, että minun on tehtävä jotakin, jos kuulen jonkun tarvitsevan apua.

Nyt ryhmä siis pallottelee erilaisia ajatuksia. Ihan ensimmäinen ajatus oli, että erilaisiin käytännön töihin osallistetaan ihmisiä May-Day –päivänä 26.5 klo 12-15.

– Ajatus on, että ihmiset voivat auttaa jossakin käytännön tehtävässä ennen kauden avajaisia sen sijaan, että he osallistuvat vain kiertokäyntiin vanhoissa huviloissa, Nina-Maria kuvailee.

Kyse on kaikenlaisista mahdollisista tehtävistä, kuten haravoimisesta, imuroinnista, astianpesusta, ikkunoiden pesemisestä – ihan kaikesta tarpeellisesta. Talkoot järjestetään kello 12-15 ja halukkaat voivat ilmoittautua Mira Haahdelle tai vain spontaanisti tulla paikalle.

Ryhmällä on myös muita ajatuksia siitä, miten ihmisiä voitaisiin osallistaa. Tärkeintä on kuitenkin nyt saada kausi käyntiin.

Ensimmäinen varaus on 24.5., jolloin täällä viime vuonna kihlautunut pariskunta hääparina yöpyy eteläpuolen vastakunnostetussa sviitissä. Varauksia on jo vuosiksi eteenpäin eli olisi sääli, jos yritys joutuisi lopettamaan toimintansa.

– Tämä työ on meille kutsumus. Pensionaatit ovat hoidettavaksemme siirtynyt perintö ja meistä Tellina oikeastaan "kuuluu" vieraillemme, Mira toteaa. Hän kokee tärkeäksi, että toiminta on osa yhteiskuntaa, koskee monia, levittää iloa ja innostaa ihmisiä.

Majoitushuviloiden määrä vähenee

Ilse on huolissaan kaupungin ja matkailun kannalta siitä, että majoitustoimintaa harjoittavia huviloita on yhä vähemmän.

– Silti juuri se on palvelu, jota ihmiset todella haluavat ja joka assosioidaan vahvasti Hankoon. Lisäksi huviloilla on suuri symbolinen arvo ja ne ovat tunnettu katukuvan osa. Esimerkiksi Villa Tellinahan sijaitsee Kylpyläpuiston sisääntulon alueella, hän sanoo ja lisää, että jos toiminta loppuisi täällä, ihmiset kyllä huolestuisivat todella.

KUVAT:

Lapio käteen. Mira ottaa ilolla vastaan yhteydenottoja kaikilta, jotka ovat halukkaita ojentamaan auttavan kätensä perinteisten pensionaattien säilyttämiseksi.

Peruskorjattu. Luonnonvoimat koettelevat eniten tätä seinustaa, joka nyt on kunnostettu perustuksia myöten.