Palomestari 112-päivänä: "Ladatkaa 112-sovellus "

Hangon paloasemalla oli avoimet ovet 112-päivänä maanantaina. Pelastuslaitos kehottaa tänä vuonna kaikkia lataamaan 112-sovelluksen puhelimeensa, jotta apu löytää nopeammin perille.

Kaikkialla Suomessa vietettiin maanantaina 112-päivää. Hangon paloasemalla lapset ja aikuiset saivat tutustua muun muassa paloautoihin, poliisiautoihin ja sairaankuljetusautoihin.

Veelis Bäckman ja Eela Bäckman suihkuttavat oven sisäpuolella paloletkulla vettä nukketaloon piirrettyihin liekkeihin. Heidän osuessaan oikein, liekit häviävät.

– Olen täällä töissä, joten he ovat melko tottuneita käymään paloasemalla, sanoo paloesimiehenä työskentelevä lasten isä, Tony Bäckman.

Testaavat sammuttamista. Eela Bäckman ja Veelis Bäckman ovat taitavia tähdätessään tulta paloletkulla. Bild: Sarah Grönstrand

Muistuttaa 112-sovelluksesta

112-päivässä ei ole kyse vain palohälyttimen pattereiden vaihdosta, vaikka sekin on tärkeätä. Pelastuslaitos kiinnittää huomiota myös muihin ennakoiviin toimenpiteisiin, joita itse kukin voi tehdä.

– Ladatkaa 112-sovellus puhelimiinne. Se yksinkertaistaa avun saamista. Se helpottaa myös, jos tarvitsee apua merellä tai maastossa, sanoo palomestari Pasi Kääriäinen.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos korosti tänä vuonna myös, että on tärkeätä, että pelastuslaitosta autetaan löytämään ja pääsemään perille.

– Huolehtikaa siitä, että talon numero on näkyvissä ja pelastustiet kunnossa.

Valtavat lumimassat ovat aiheuttaneet ongelmia pelastuslaitokselle joillakin tahoilla Uudellamaalla. Väärin pysäköidyt autot, joita ei mahdu ohittamaan pelastuslaitoksen ajoneuvoilla tai lumen tukkimat tiet, ovat kaksi esimerkkiä tästä.

– Hangossa ei ole ollut näitä ongelmia. Tai ainakaan minä en ole kuullut sellaisista. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että pienetkin tiet on syytä pitää kunnossa talvella, jotta pelastuslaitos pääsee perille.

Testaavat sammuttamista

Ulkona halukkaat saavat harjoitella tulen sammuttamista vaahtosammuttimella. Pian seitsemän vuotta täyttävä Adelina Nylund ja hänen pikkuveljensä, Wilmer Nylund, ovat kumpikin saaneet kokeilla.

– Adelina sai tulen sammumaan heti, kun se sytytettiin. Mutta minä en osannut, kertoo Wilmer.