Palo sammutettavana?

Hangö FBK omistaa Brankiksen sisäpihalla olevan rakennuksen. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Hangon Brankis-talon tilanne on akuutti. Voisiko Hangon VPK - Hangö Frivilliga Brandkår olla pelastaja hädässä?

Hangon vapaaehtoisella palokunnalla ei ole ollut nuorisotoimintaa vuosiin, eikä yhdistyksellä ole enää sopimusta vakinaisen palokunnan kanssa. Yhdistys on, puheenjohtajansa Guy Granqvistin sanoin, nykyisin niin kutsuttu aatteellinen yhdistys.

– Tapaamme kokouksissa ja pidämme huolta omaisuudesta. Yhdistyksellä on muun muassa vanha paloauto, jonka olemme kunnostaneet, hän kertoo.

Hangö Frivilliga Brandkår myi Brankis-talon Svenska gården Brankis -yhdistykselle vuonna 2004. Kauppahinta oli 187 000 euroa. Yhdistys jätti silloin omistukseensa omia tarpeitaan varten sisäpihalla sijaitsevan rakennuksen. Koska yhdistys ei ole vuosiin ollut aktiivinen sanan varsinaisessa merkityksessä, Kulturfondenin asiamies Matts Blomqvist on jo aiemmin ottanut yhteyttä yhdistykseen tiedustellen, voisiko sillä olla jokin rooli Brankis-talon pelastamisessa.

Kiiinteistölahjoitus

Yksi ehdotus voisi olla, että sisäpihan rakennus siirtyisi yhdistykselle Svenska gården Brankis, joka puolestaan voisi myydä kiinteistön ja saada siten kipeästi tarvitsemiaan lisävaroja kassaansa.

Miten asennoidutte tällaiseen ehdotukseen?

– Kyllä. On Kulturfonden ollut meihin yhteydessä tämän kaltaisin ajatuksin. Koemme, ettei tämä olisi aivan mielekästä tässä vaiheessa. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, tulot eivät ole nykyisin riittävät toimintakulujen maksamiseen.

Granqvist toteaa, että lahjoituksella nykytilanteessa olisi vain lyhytkestoinen vaikutus. Lisäksi yhdistys kokoontuu edelleen tiloissa, ja käyttää rakennusta varastonaan.

Voisiko tilanteen muuttuminen ja esitettävä kestävä toimintasuunnitelma saada teidät harkitsemaan vastaavaa ratkaisua?

– Vaikea sanoa tässä tilanteessa. Yhdistyksemme sihteeri kuoli äskettäin, ja olemme itse juuri nyt tilanteessa, jossa meidän on mietittävä yhdistyksemme tulevaisuutta, sanoo Granqvist ja lisää, ettei hän usko, että yhdistyksen Nycanderinkadun kiinteistön arvo olisi erityisen suuri.