Päivi sulkee ovensa

Välittämistä. Maarit Feldt-Ranta toi ennen sairastumistaan tämän saintpaulian Pikku Päiviin kävijöiden piristykseksi. – Hän joi kahvit kanssamme, tutustui tiloihin ja nautti lopuksi vielä santsikupin seurassamme, muistelee Päivi. Bild: Johanna Lindholm


Rakasta minut ehjäksi, on Päivi Sundbergin motto, kun on kyse yhteiskunnan heikoimmista. Hän on avustanut useita vuosia sosiaalisista ongelmista kärsiviä. Nyt toiminta kuitenkin päättyy.

Päivi Sundberg on ottanut vuodesta 2007 vastaan lähimmäisiä legendaarisessa Narvikinkatu 10:ssä.

Rakennus on tunnettu sosiaalisista ongelmista kärsivien hyysäämisestä, mutta Päivi ei ole koskaan pelännyt. 


– En ole koskaan kutsunut poliisia paikalle, hän sanoo.

Kävijät ovat varsin eri-ikäisiä ihmisiä. Osalla heistä on vaikea päihderiippuvuus, osa on istunut vankilassa ja osa on vain muuten pudonnut yhteiskuntarakenteiden ulkopuolelle.

Päivin luona he ovat voineet tavata muita samassa tilanteessa olevia, juoda kupin kahvia, lukea tai saada apua ongelmiinsa. 
Sundberg sanoo kehittäneensä vuosien varrella itselleen sosiaaliset tuntosarvet erilaisten ihmisten ja tilanteiden tunnistamiseen. Hän ei nimittäin usko, että moraalisaarnoista on juurikaan loppupeleissä hyötyä.


– Jos ongelmia on ilmennyt, olen yleensä sanonut, että mennään ulos tupakalle ja juomaan kuppi kahvia. Sitten olen sanonut, ettei heidän tarvitse tuoda mukia sisään. Tämä on toiminut. 


Sopimus kaupungin kanssa virallisesta päiväkotitoiminnasta päättyi kolme vuotta sitten. Sen jälkeen toimintaa on pyöritetty vapaaehtoisvoimin. Mutta nyt rakennus, jota Päivi ja hänen ystävänsä käyttävät, puretaan, joten toiminta päättyy.

Lähinnä Hangon katulähetys tarjoaa kuntoutuspalveluja päihde- ja sosiaaliongelmista kärsiville.

Mer läsning