Päivi stänger dörren

Mjuka metoder. Päivi Sundberg tror på det goda i varje människa. Den rosa elefanten fungerar som alkomätare. – Om personen ser en rosa elefant, är den ännu okej, skämtar hon. Bild: Johanna Lindholm

Älska mig hel, är Päivi Sundbergs motto, då de gäller samhällets svagaste. I flera års tid har hon hjälpt personer med sociala problem. Nu upphör verksamheten.

Sedan 2007 har Päivi Sundberg tagit emot sina medmänniskor, på legendariska Narviksgatan 10. Huset är känt för hysa boende med sociala problem, men Päivi har aldrig känt sig rädd.

– Jag har aldrig tillkallat polisen, säger hon.

Besökarna består av folk i alla åldrar, många med svårt missbruk, en del fängelsekunder eller personer som annars fallit mellan samhällets stolar.

Hos Päivi har de kunnat träffa andra i samma situation, dricka en kopp kaffe, läsa eller få hjälp med sina problem.

Sundberg säger att hon under åren utvecklat sociala spröten för olika sorters människor och situationer. I slutändan tror hon ändå inte moraliska pekpinnar är till någon större nytta.

– Om det har varit något problem har jag brukat säga att vi går ut på gården och tar en kopp kaffe och en cigg. Sedan har jag sagt att de inte behöver hämta in muggen. Det har fungerat.

Kontraktet med staden för den formella dagcentralsverksamheten Pikku Päivis upphörde för tre år sedan. Sedan dess har den snurrat med frivilliga krafter.

Men nu skall huset där Päivi och hennes vänner håller till rivas, så verksamheten upphör.

Hangö gatumission är närmast den instans som erbjuder rehabiliterande service åt missbrukare och personer med sociala problem.

Mer läsning