Päätös on tehty – Teboil suljetaan ensi kesänä

Suljetaan. Kaupungin ja Teboilin välinen vuokrasopimus umpeutuu kesäkuun viimeisenä 2019. Bild: Sarah Grönstrand

Asematorin kaavoitus etenee, ja nyt on selvää, että Teboilin on muutettava. Mitään konkreettista suunnitelmaa alueen liiketoiminnasta ei kuitenkaan ole.

Kaupunginhallitus on päättänyt, ettei se jatka Teboilin Asematorilla sijaitsevan tontin vuokrasopimusta, joka umpeutuu 30. kesäkuuta 2019.

– Myymme siellä polttoainetta niin pitkään kuin voimme. Emme jätä aluetta heti vuodenvaihteessa tai jotain muuta sellaista, sanoo Teboilin huoltoasema- ja automaattiasemaliiketoiminnasta vastaava johtaja Henrik Tuulos.

Hän sanoo, että hankolaisasiakkaita pyritään palvelemaan mahdollisimman pitkään.

– En voi mainita mitään tiettyä viikkoa, jona lopetamme, mutta meidän on heti vuokrasopimuksen päätyttyä alettava kaivaa ylös polttoainesäiliöitämme ja laitteitamme, Tuulos kertoo.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen mukaan Teboililla on etuoikeus sopimuksen jatkamiseen, jos tonttia käytetään nykyistä toimintaa vastaavan toiminnan harjoittamiseen. Alueen asemakaavaa ollaan kuitenkin muuttamassa, ja vaikka kaava ei ole valmis, kaupunginhallitus pitää epätodennäköisenä, että polttoainemyynti jatkuisi tontilla.

– Kehitys osoittaa Varubodenin suuntaan. Hallituksessa keskusteltiin pitkään asiasta, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sture Söderholm (RKP).

Milloin alueen uusi asemakaava valmistuu?

– Siitä emme ole saaneet mitään tietoja.

Onko olemassa vaara, että kaavaa käsitellään pitkään eri elimissä, ja että alue jää täysin ilman toimintaa ja rappeutuu uutta asemakaavaa odotettaessa?

– Kyllä sellainen vaara varmasti on olemassa. Alueella on kuitenkin tällä hetkelle sisäänmuuttoa. Toivon myös, että Teboil löytää optimaalisen tontin, jolla se voi jatkaa toimintaansa, Söderholm sanoo.

Kaupungingeodeetti Kukka-Maaria Luukkonen kertoo, että asemakaavan käsittely alkaa lautakunnissa ensi vuoden alussa. Sen jälkeen kaava asetetaan nähtäville.

– En ole varma, mutta uskon, että kaava tulee valtuustokäsittelyyn joskus vuoden 2019 aikana. Joko keväällä tai syksyllä, Luukkonen sanoo.

Hän kertoo myös, että kaavaa parhaillaan laaditaan kahden mallin pohjalta, joissa käytännössä on kyse siitä, minne tulevaisuudessa rakennetaan liikekiinteistö.

– On kuitenkin totta, ettei toistaiseksi ole tehty mitään virallista päätöstä, ettei polttoaineen myyminen olisi tulevaisuudessa sallittua alueella, vahvistaa Luukkonen.

Kaupunginhallituksessa Eero Koli (Hanko 2016) ehdotti, että kaupunki jatkaisi vuokrasopimusta Teboilin kanssa. Hänen ehdotustaan ei kuitenkaan kannatettu.

Koli jätti eriävän mielipiteensä merkittäväksi pöytäkirjaan.

Mer läsning