Päätökset kouluista odotuttavat itseään

Valtuuston piti tiistaina ottaa kantaa Hangonkylän koulujen lakkautusesityksiin. Ehdotus oli, että Hangonkylän koulu suljettaisiin 2021 ja Hangöby skola vuotta myöhemmin.

Kaupunginhallitus päätti kuitenkin maanantaina vetää asian pois valtuuston esityslistalta.

Koulujen lakkauttaminen on puhuttanut paljon mielipidepalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Vanhemmat ja asukkaat ovat olleet erittäin aktiivisia taistelussaan koulujen säilyttämiseksi. Verkossa on parhaillaan menossa nimien keräys, johon on saatu tähän mennessä yli 500 nimeä.

Kaupunkia on arvosteltu myös siitä, ettei se ole tiedottanut riittävästi lakkautuksista. Tämä arvostelu sai kaupungin reagoimaan ja päättämään asian poistamisesta esityslistalta. Kaupunki toimi oikein kuunnellessaan asukkaita. Valitusten välttämiseksi on tärkeätä ennen kaikkia päätöksiä, että muotovaatimukset täyttyvät.

Koulujen lakkauttaminen vaikuttaa konkreettisesti asukkaisiin ja saa siksi monet aktivoitumaan. Päätöksen tekeminen nyt olisi saattanut johtaa hallinto-oikeuteen tehtävään valitukseen. Mahdollinen valitus olisi puolestaan todennäköisesti johtanut siihen, ettei lakkautuksia olisi pantu toimeen oikeusistuimen päätöstä odotettaessa. Epävarmuus on raastavaa kaikille osapuolille.

Koulujen lakkauttamisesityksistä järjestetään asukaskuuleminen elokuussa ja sen jälkeen ne käsitellään valtuustossa.

Päätöksen siirtyminen tuonnemmas antaa myös vanhemmille lisäaikaa terävöittää argumenttejaan koulujen säilyttämisen puolesta. Asukkaat haluavat muun muassa, että kaupunki selvittää, voitaisiinko kouluissa antaa kielikylpyopetusta.

Lykkääntyminen voi myös muuten edistää koulujen säilyttämistä puoltavien asiaa. Seuraaviin kuntavaaleihin on vähemmän kuin vuosi aikaa, ne pidetään huhtikuussa 2021. Valtuutetut saattavat vältellä tunteita herättävää päätöstä ennen vaaleja.

Valtuuston tehtävä on kuitenkin vastata kaupungin ja sen asukkaiden parhaasta tosiasioiden pohjalta. Vanhemmilla on nyt aikaa esittää mielipiteensä viranhaltijoille ja päättäjille.

Valtuutetuilla on aikaa paneutua tarkkaan kaikkiin tosiasioihin – rakennusten kunnosta, oppilasmääristä, pedagogisista päämääristä kaupungin talouteen. Ja sitten tehdä päätökset koulujen tulevaisuudesta.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning