Pääkirjoitus: Uudet sähköautot ovi uudenlaiselle ajattelulle

Hangon satama päätti 2013 investoida vihreämpään tulevaisuuteen. Kaksi vuotta myöhemmin satamassa oli uusi, ympäristöystävällisempi valaistus, jonka käyttökustannukset ovat 30 prosenttia aiempaa pienemmät. Säästöjä arvioitiin syntyvän 60 000 euroa vuodessa.

2013 oli ratkaiseva vuosi Hankoniemen vihreämmän tulevaisuuden kannalta. Kaupunginvaltuusto päätti tuolloin mennä mukaan Hinku-hankkeeseen, jonka jäsenkunnat pyrkivät vähentämään päästöjään tavoitteena hiilineutraali kunta.

Kuntien päästöjen vähentäminen on suuri haaste etenkin, koska yksityiset toimijat synnyttävät valtaosan päästöistä. Toki, kaupunki omistaa Hangon sataman, mutta on tärkeätä, että joku toimii esimerkkinä ja soveltaa ilmastoälykkäitä ratkaisuja.

Kaupunki onkin tehnyt näin asentamalla aurinkopaneelit moniin rakennuksistaan. Suunnitelmissa on peräti 12 aurinkovoimalaa, joista useimmat ovat jo toiminnassa.

Sähköautot ovat uusin kaupungin edistysaskel. Fossiiliset polttoaineet korvataan sähköllä, ja myös hankolaiset saavat käyttää maksusta kaupungin liisaamia autoja.

Hanko kulkee eturintamassa – vain jokunen Suomen kunnista on hankkinut sähköautoja yhteiskäyttöön. Lohjalla on käytössä varausjärjestelmä, jossa ensin varauksen tehnyt saa auton käyttöönsä. Loviisassa sitä vastoin autot on varattu tietyiksi ajoiksi kaupungin tarpeisiin. Loviisalaiset saavat käyttää niitä muulloin.

Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin mukaan yksi syy yhteisiin sähköautoihin siirtymiseen oli tavoite vähentää kilometrikorvauksia – samoin kuin Hangolla. Loviisassa on myös onnistuttu lisäämään autojen käyttöastetta, ja tähänastiset kokemukset ovat hyviä.

Loviisan sähköautot otettiin käyttöön juhannuksen tietämillä. Kaupungilla on jo nyt yli 400 rekisteröityä sähköauton käyttäjää, mikä on erittäin myönteistä kaupungin markkinoinnin kannalta. Loviisa pitää tätä myös uutena asukkaille ja matkailijoille tarjottavana palveluna.

Kesä-Hanko on tunnettu muun muassa Jopoja kuhisevista kaduistaan. Uudet sähköautot mahdollistavat ehkä uudenlaista markkinointia, ja osoittavat kaupungin ajattelevan ja hengittävän vihreästi – mikä ei suinkaan ole pahasta täällä aurinkoisessa etelässä.