På Högsand främjar teater kulturellt utbyte – "Det är viktigt att ta ner gränser och visa andra kulturer"

Ivriga. Alva Runberg, Frida Hanslep Kellén, Tyra Wingren och Tyra af Kleen är några av deltagarna i Edered Encounter. Under en veckas tid skapar de en show utifrån temat naturen. Bild: Harald Grönstrand

Förra veckan samlades ett femtiotal ungdomar från hela Europa i Högsand i Hangö. Tillsammans skapade de en unik performance, men målet är att föra samman kulturer och människor från olika länder.

Det är full rulle vid Högsands kurscenter i Lappvik. Ett femtiotal ungdomar från hela Europa har samlats på området, och på gården pågår flera olika teaterworkshopar med olika övningar.

– I vår grupp ser vi på rytmer och ljud och rör oss till det. Vi har också varit en del i naturen, säger Tyra af Kleen, 16 år.

Hon kommer från Örebro i Sverige, och är en av deltagarna i lägret som organisationen Edered ordnat i Högsand. Edered är en organisation som med hjälp av drama och teater främjar kulturellt utbyte mellan ungdomar i Europa, och årets läger ordnades i Hangö under den förra veckan.

– Vår grupp har sett på vad naturen är, och vad vi är. Vi har jobbat med karaktärer och improvisation, säger Alva Runberg, 15 år och också hon från Örebro.

Årets Edered-läger har naturen som tema, och ungdomarna är indelade i fem olika grupper som alla tacklar temat på olika vis. I grupperna är alla medlemmar av olika nationalitet, så ungdomarna måste tillsammans bryta isen mellan varandra för att sedan kunna utforska temat "It's my nature" bättre tillsammans.

Håller i trådarna. Lägerledare Mikko Väänänen och Edereds ordförande Katrin Janser-Fors tycker att lägret är en fin erfarenhet för ungdomarna som deltar. Bild: Harald Grönstrand

– Alla grupper har en egen vision av temat. Det ska bli roligt att se vad alla gör, säger Tyra Wingren, 15 år från Helsingfors.

– Vi har till exempel jobbat mycket med kroppen och sett utifrån oss själva. Vi har till exempel varit stenåldersmänniskor, utforskat och hittat havet, säger Frida Hanslep Kellén, 16 år från Örebro.

Anrik organisation

I år är det för fyrtionde gången som lägret Edered Encounter ordnas. En gång tidigare har lägret ordnats i Finland, på Sveaborg 1998. Lägret är för 15–17-åringar, och just årets läger har fokus på klimatförändringen och ungdomarnas förhållande till naturen och miljöskydd.

– Konceptet är att föra samman länder i Europa. Det är viktigt att ta ner gränser och visa andra kulturer, säger Katrin Janser-Fors.

Hon är organisationen Edereds ordförande, och berättar att teater och drama är en perfekt metod att lära känna andra andra människor och kulturer.

– Ungdomarna brukar vara lite blyga den första dagen, men efter det går det snabbt framåt, säger hon.

Edered började 1976, då ett förslag till kultursamarbete togs upp i EU-rådet. Då var fem länder med i projektet, varav Finland var ett.

– Det började i Finland där man talade om hur man ska dela kulturerfarenheter mellan olika länder. Och de som nu deltagit i lägren glömmer inte bort erfarenheten, på plats här i Högsand har vi workshopledare som själva deltog i lägret 1998 på Sveaborg, säger Janser-Fors.

Toppades med show

Det 7 dagar långa lägret i Högsand toppades med en performance i Casinoparken. Under veckan hade de fem olika grupperna med ungdomar skapat olika uppträdanden, och som final smalts de här samman och visades upp som en enda performance.

– De unga har själva kommit på allt. Gruppledarna i gruppen är mest med för att hjälpa till ifall de kör fast, säger lägerledare Mikko Väänänen.

Han berättar att ungdomarna först fått se varandras uppträdanden strax före de fogades samman till en helhet. På så vis har det också varit spännande för lägrets deltagare att få se vad de andra grupperna kommit fram till för resultat.

Förutom Edered har Finlands Aita/Iata-Center med organisationerna Finlands Svenska Ungdomsförbund, Työväen Näyttämöiden Liitto och Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto Fidea varit med och organiserat lägret.

Mer läsning