Outi McDonald lomautetaan – mutta saa palkkaa siihen saakka

Hankolaispoliitikot ovat yksimielisiä: entinen johtava lääkäri Outi McDonald saa palkkaa laittoman irtisanomisensa ajalta. Ylimääräistä korvausta asianajokustannuksistaan hän ei sitä vastoin saa. Lisäksi hänet lomautetaan heinäkuun puolivälistä alkaen.

Outi McDonaldiin liittyvä prosessi on ollut pitkä. Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut, että Hangon kaupunki sanoi hänet laittomasti irti maaliskuussa 2015. Sen jälkeen kaupunki on päättänyt maksaa hänelle korvauksen laittoman irtisanomisen ajalta sekä ottaa hänet uudelleen palkkalistalleen.

Toukokuussa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Kavander (SDP) kuitenkin vaati, että päätös puretaan. Hän katsoi, ettei korvauspäätös perustunut tosiseikkoihin ja ettei kaupungin pidä maksaa McDonaldille mitään korvauksia.

Kaupunginhallitus ei kuitenkaan päätynyt Kavanderin linjalle. Maanantaina Kavanderin oikaisuvaatimusta hallituksessa käsiteltäessä, äänet jakaantuivat 7–1 hänen vaatimuksensa hylkäämisen puolesta. Ainoastaan Sture Söderholm (RKP) tuki Kavanderin vaatimusta. Jorma Nousiainen (SDP) äänesti tyhjää.

Ei maksa asianajokustannuksia

Hallitus oli sitä vastoin täysin yksimielinen siitä, ettei McDonaldille makseta korvauksia hänen asianajokustannuksistaan. McDonald on nimittäin vaatinut, että kaupunki korvaa hänelle hänen asianajokustannuksensa. Sitä vaatimusta kaupunginhallitus kuitenkin vastustaa yksimielisesti.

Lisäksi nyt on selvää, että Outi McDonald lomautetaan. Kaupunki aloitti huhtikuussa yhteistoimintaneuvottelut hänen kanssaan, koska kaupunki on ulkoistanut terveyskeskuksen vastaanotto- ja lääkäripalvelut Attendo/Terveystalolle.

Hangon kaupungin mukaan kaupungilla ei enää ole McDonaldin entistä johtavan lääkärin virkaa. Ja koska neuvotteluissa ei päästy mihinkään muuhun ratkaisuun, McDonald lomautetaan 18. heinäkuuta alkaen 30. marraskuuta saakka.

– Arvasin, että he toimisivat näin, mutta se ei tunnu oikealta, sanoo McDonald.

Kaupungin mielestä McDonald ei ole ollut halukas selvittämään vaihtoehtoa alkaa työskennellä Attendo/Terveystalon alaisuudessa. Kaupungin mukaan hän ei ole edes ollut halukas neuvottelemaan asiasta.

Onko tämä totta?

– Se ei pidä pakkaansa. Olen vaatinut, että kaupunki ensin selvittää kaupungin johtavan lääkärin virkajärjestelyt. Sen jälkeen voidaan tietenkin neuvotella, sanoo McDonald.

McDonaldin mukaan kaupungilla on nimittäin edelleen jäljellä suuri osa hänen entisistä johtavan lääkärin työtehtävistä.

– Siksi en voi siirtyä Attendo/Terveystalolle. Haluan tietää, miten virka hoidetaan Hangossa.

Samanaikaisesti Attendo/Terveystalolla ei ole johtavaa lääkäriä Hangossa. Terveyskeskuksen johtava lääkäri Yrjö Ovaskainen sanoutui tehtävästi irti keväällä ja palveluntuottaja etsii nyt uutta johtavaa lääkäriä.

Oletko ollut yhteydessä Attendo/Terveystaloon?

– Olen keskustellut heidän lääkäreittensä kanssa heidän työstään.

Oletko hakenut Attendo/Terveystalon johtavan lääkärin virkaa?

– Ei. Minähän olen Hangon kaupungin johtava lääkäri.

Hän lisää, että hänellä ja kaupungilla oli ainoastaan yksi kokous yhteistoimintaneuvottelujen aikana.

Mer läsning