Östersjö Ports nya vd: Den feedback jag har fått har bara varit positiv

Ny vd. Den 1 juni tog Jonas Slotte över som vd för Östersjö Port Ab i Hangö. Målet är att bli den bästa gästhamnen i landet. Bild: Lina Enlund

Östersjö Port Ab:s nya vd, Jonas Slotte, ser att bolaget har alla förutsättningar att bli landets bästa gästhamn. Det handlar om detaljer och finslipningar, säger han.

– Målet är att bli den bästa marinan och gästhamnen i Finland, säger Östersjö Ports nya vd Jonas Slotte och blickar ut mot horisonten från Finland sydligaste restaurang – Hangon Portti, som är en del av Östersjö Port.

Den 1 juni tog han över som vd efter Niklas Rosvall som drivit aktiebolaget Östersjö Port sedan fjorton år tillbaka.

– Det kommer alltid en situation när det sker en förändring. Då blir det alltid lite annorlunda. Jag ser rollen som vd som en möjlighet både för mig och för aktiebolaget att åstadkomma något ännu bättre, säger Jonas Slotte.

På frågan hur aktieägarna har reagerat på vd-bytet svarar han:

– Den feedback jag har fått har bara varit positiv.

Jonas Slotte ser att alla förutsättningar finns för att stärka Östersjö Ports image som en av de exklusivaste gästhamnarna i landet.

Hur kan ni bli bättre?

– Det handlar om små detaljer. Vi vill att alla våra kunder ska vilja återkomma och att aktieägarna är nöjda.

Vad förväntar sig hamngästerna och aktieägarna?

– Att allt går smärtfritt och smidigt. Att aktieägarna vet att det finns en ledig båtplats när de kommer till hamnen och att hamngästerna får en bra service. Det får inte finnas onödiga problem, säger han och förklarar att personalen till exempel hjälper med att flytta båtarna och att ta i land vid storm.

– Vi finns här både för hamngästerna och för aktieägarna. Det är de som betalar vår lön.

Totalt 285 båtplatser i hamnen

Östersjö Port drivs som ett aktiebolag där varje ägare till en båtplats också är en aktieägare. Det innebär att man äger sin båtplats. Totalt finns det 285 platser i hamnen, varav 234 är aktieägares. Bolaget har i sin besittning omkring 45 båtplatser.

Bolaget hyr ut tillgängliga båtplatser under en hel säsong eller för en kortare period. Finansieringen sker genom aktieägarnas vederlag och hamngästernas hyror.

– Förutsättningarna är de bästa: bolaget mår bra och har en stabil ekonomi, stark balansräkning, inga negativa siffror, säger Jonas Slotte.

Vilka är era konkurrenter?

– Jag väljer att se HSF Marine som en samarbetspart, inte en konkurrent. Men gästerna väljer antingen oss eller dem. Vi vill ju att de väljer oss. De största konkurrenterna finns västerut: Nagu och Mariehamn. Tillsammans med HSF Marine och Hangö stad vill vi vara Finlands bästa sommarstad och vara så lockande att båtgästerna vill komma hit.

Jonas Slotte vill förvalta det som redan finns och utveckla nytt. Han ser en utmaning i att personalen har en viss cirkulation i och med att de anställda är sommarjobbare. I år är det inte ett problem eftersom alla de anställda har jobbat på Östersjö Port tidigare.

– Det är en otroligt bra situation, säger Jonas Slotte och tillägger att han redan vet att han vill utveckla systematiken och grundprocesserna i de anställdas arbetsuppgifter.

Han berömmer den här sommarens personal på tio personer och beskriver den som kunnig. När han började som vd den 1 juni bekantade han sig genast med de anställda, och har nu planerat in individuella utvecklingssamtal med alla.

– Jag vill sätta mig ner med var och en och så får de utifrån några frågor de fått på förhand komma med förslag och idéer. Utan personalen blir vi inte bäst i Finland.

Vågar sommarjobbarna ge förslag?

– Jo, det gör de nog, säger han och förklarar att han har en viss vana att snacka med unga personer eftersom han själv har två barn i de anställdas ålder.

Innan han beslutade sig för att ta emot vd-jobbet behövde han ställa sig den stora frågan: Är jag villig att alltid jobba över sommaren?

– Det här jobbet är en livsstil. Det måste jag acceptera. Jag vill finnas på plats hela sommaren och stödja personalen. Semester har jag först på hösten.

Men med en lång bakgrund som företagare inom båtbranschen är den här livsstilen inte så främmande för honom. Den här bakgrunden har också gett honom ett rykte och ett brett nätverk inom branschen. Något han antar hjälpte honom att bli vald till Östersjö Ports nya vd.

– Jag är glad över att styrelsen uppskattade den erfarenhet jag har inom branschen.

Ålder: 53 år.

Bor: I Helsingfors och i Hangö, där han hyr en lägenhet.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Aktuell som: Ny vd för Östersjö Port i Hangö.

Hobbyer: Båtliv, matlagning, motion, tennis. "Vet inte om man kan kalla det tennis. En vän och jag har en racket i handen. Vi njuter."

Mer läsning