Oppilaat istuutuivat kuljettajan paikalle – "Opimme, ettei saa seistä liian lähellä kuorma-autoa"

Hankolaisoppilaat saivat kiivetä kuorma-auton ohjaamoon ymmärtääkseen paremmin, miten vaikea kuljettajien on huomata heitä liikenteessä. Kuljetusliike Ahola käy kouluissa opettamassa liikenneturvallisuutta.

Liikenneturvallisuus

Raskas liikenne kuuluu kiinteästi arkeen Hangossa. Kaupungin halki ajaa satamaan päivittäin lähes 1 000 kuorma-autoa. Se on yksi syy, miksi Aholan kuljetusliike haluaa opettaa liikenneturvallisuutta raskaan liikenteen näkökulmasta.

– Kaikkien on oltava varovaisia, sanoo Sture Holm kuorma-auton ohjaamossa istuville Keskuskoulun oppilaille.

Ahola Tranport visade eleverna vad som syns från lastbilshytten. Allt innanför de röda konerna är en död vinkel för lastbilschauffören. Bild: Sarah Grönstrand

 

Hän osoittaa julisteen avulla, miten suuri kuljettajan niin kutsuttu kuollut kulma on, ja miten paljon paremmin näkyy, jos käyttää heijastinta liikenteessä. Koululaiset saavat myös kuulla kuljettajan arjesta.

Astuvat kuljettajan kenkiin

Jokainen oppilas saa vuorollaan kiivetä kuljettajan hyttiin ja nähdä, miten huonosti kuljettaja näkee ajoneuvon lähellä seisovat ihmiset.

Caj Björkskog istuu oppilaiden vierellä ja neuvoo heitä ottamaan katseyhteyden kuljettajaan, koska tämä silloin voi nähdä heidät.

Visar döda vinkeln. Caj Björkskog från Ahola transport visar Nemo Wennerqvist och Nadia Hietaharju hur svårt det är för lastbilschaufförer att se människor som står nära det tunga fordonet. Han tipsar eleverna att söka ögonkontakt med chauffören, då borde chauffören se dem. Bild: Sarah Grönstrand

 

– Parasta oli saada istua kuljettajan paikalla, sanoo Nadia Hietaharju.

Nemo Wennerqvist ei ole koskaan aiemmin istunut kuorma-autossa.

– Sieltä näkee huonosti. Opimme, ettei saa seistä liian lähellä kuorma-autoa, jotta sieltä voi nähdä meidät, hän selittää.

Nemo Wennerqvist och Nadia Hietaharju har fått lära sig mera om trafiksäkerhet med tung trafik i onsdags. Bild: Sarah Grönstrand

 

Lisää kaikkien turvallisuutta

Kuorma-auton eteen on asetettu punaisia kartioita. Kaikki niiden sisäpuolella oleva on kuljettajan kannalta kuolleessa kulmassa.

– Pyrimme kouluvierailuilla lisäämään kuljettajien ja kanssaliikkujien arjen turvallisuutta, sanoo kuljetusyrityksen osakas Nils Ahola.

Ahola Transportin osakas Nils Ahola osallistui ja opasti oppilaita Hangon kouluissa järjestetyllä liikenneturvallisuusvierailulla. Bild: Sarah Grönstrand

 

Käynti Hangossa oli heidän ensimmäisensä, mutta yritys tulee vierailemaan myös muissa kouluissa.

Vaikka kuorma-autojen tekniikka onnettomuuksien välttämiseksi kehittyy koko ajan, on tärkeätä, että kanssaliikkujat ovat tietoisia raskaan liikenteen rajoituksista. Tonneja painava kuorma-auto ei jarruta yhtä nopeasti kuin pieni henkilöauto.