Opettavainen leiri hyppyintoisille

Varusteita. Hevosten satuloista ja suitsista on pidettävä hyvää huolta. Vasemmalta lukien Annika Grönroos ja Evita Rokka puhdistamassa satuloita maastoon tehdyn ratsastusretken jälkeen. Bild: Patrik Lindström

Hankoniemen Ratsastajien 30-vuotinen ratsastusleirihistoria sai keväisestä epävarmuudesta huolimatta jatkoa myös tänä vuonna. Leiriin osallistuu eri-ikäisiä lapsia, joille opetetaan uusia asioita ratsastuksesta ja hevosten hoidosta.


Kevään epävarmuus kummitteli pitkään ja muun muassa perinteinen Sea Horse Week jouduttiin perumaan Hangossa, jossa siitä huolimatta on järjestetty muita hevosaktiviteetteja. Monet lapset huolehtivat Hankoniemen Ratsastajien tallissa hoitohevosistaan ja niiden satuloista maasto-oppituntien päätteeksi. 


– Pitkään vallitsi paniikki, voimmeko ylipäänsä järjestää leirejä. Yhdistykselle olisi ollut suuri menetys, jos olisimme joutuneet perumaan ne, sanoo ratsastuksenopettaja Mia Maukonen.


Yli sadasta leiriläisestä ainoastaan kaksi on vallitsevan tilanteen johdosta perunut osallistumisensa. Ihmiset eivät ole enää olleet niin peloissaan.


– Korona on vaikuttanut siten, että monia leirejä on peruttu. Minun piti alkujaan mennä leirille Imatralle, mutta se peruttiin. Mietin, voisinko ollenkaan osallistua leiriin, sanoo yksi osanottajista, 11-vuotias Evita Rokka Helsingistä.


– Tilanne ei vaikuttanut. Oli itsestään selvää, että tulisin leirille. Vähän varovainen pitää kuitenkin olla, eikä saa halailla niin paljon, sanoo 9-vuotias Luna von Schantz Helsingistä.


Aikaisemmin keväällä oli tarkkaa, että ainoastaan ratsastajat saivat tulla sisään talliin, mutta tämänvuotisella leirillä ei ole mitään erityisiä sääntöjä nyt, kun muu yhteiskunta on palannut kohti normaalia. 


– Olemme tarkkoja hygieniasta, mutta meillä ei tarvitse enää olla tiukkoja sääntöjä sen suhteen ketkä ja miten monta tallissa saa oleskella, sanoo Mia Maukonen.


Erilaisia leirejä


Hangon ratsastusleireillä noudatetaan erilaisia ohjelmia. Alle 10-vuotiaiden päiväleireillä keskitytään enemmän ponien hoitamiseen. Vähän edistyneempien leirillä lapset saavat harjoitella esteiden ylittämistä ja muun muassa oppia teoriatunneilla enemmän hevosten sairauksien hoidosta.


– Osanottajien on vain löydettävä itselle ja omalle tasolle sopiva leiri. Tarjolla on leirejä sekä vasta-alkajille että kokeneemmille ratsastajille, sanoo Mia Maukonen.


Leirin osanottajista esteiden ylittäminen on ollut hauskaa. He odottavat myös innolla saavansa uida hevosten kanssa myöhemmin leiriviikon aikana. 


Elämys lapsille 


Mia Maukonen sanoo, että antoisinta leireillä on nähdä, miten hauskaa lapsilla on.


– Leirin viimeisenä päivänä on hienoa nähdä kilpailujen jälkeen, miten ylpeitä lapset ovat itsestään. Tuntuu hyvältä tietää, että on onnistunut antamaan heille elämyksen, sanoo Mia Maukonen.


Lapset odottavatkin innolla leirin kilpailuja.


– Tulee olemaan hauskaa saada kilpailla, sanoo Luna von Schantz.


Helsinkiläinen 12-vuotias Peppi Puoliväli kertoo, että hän tuli rohkeammaksi Hangon ratsastusleirillä. 


– Olen palannut tänne ensimmäisen kerran jälkeen. Sain täällä rohkeutta jatkaa ratsastamista. Tänä vuonna odotan voivani tehdä uuden korkeusennätyksen esteissä. Alan joka vuosi heti leirin loputtua odottaa seuraavaa vuotta, hän sanoo.

Mer läsning