Öljypaakkuja Ryssholmenin uimarannalla – myös linnut ovat kärsineet öljystä

Löydettyjä öljypaakkuja. Ryssholmenin uimarannalta löytyi perjantaina öljypaakkuja. Ranta siivottiin perjantain aikana, eikä maanantaihin mennessä ollut saatu lisää raportteja öljyhavainnoista rannikolla. Bild: Harald Grönstrand

Yksityishenkilö löysi Ryssholmenin uimarannalta perjantai-iltapäivänä öljypaakkuja. Tulliniemellä nähtiin viikonloppuna öljyn peittämiä lintuja, mutta öljyn alkuperästä ei ole tietoja.

Pelastuslaitos sai perjantai-iltapäivänä puhelinsoiton Hangon Ryssholmenin uimarannalla olevista öljypaakuista. Paakkuja löytyi useiden satojen metrien alueelta ja pelastuslaitos keräsi niitä perjantaina. Päivystävän palomestarin Pasi Kääriäisen mukaan paakkujen kerääminen oli helppoa, eivätkä ne aiheuttaneet mitään suurempaa varaa.

– Paakkuja oli harvakseltaan levällään uimarannalla. Niiden halkaisija vaihteli muutamasta sentistä viiteentoista senttimetriin, Kääriäinen kertoi perjantaina.

Hän kuvailee öljypaakkuja vaseliinimaisiksi. Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari totesi maanantaiaamuna, ettei vielä ollut varmistunut, oliko kyse öljystä vai jostain muusta aineesta.

– Seuraamme tilannetta, ja olemme olleet yhteydessä ympäristöviranomaisiin. Pelastuslaitos on kuitenkin tehnyt kaiken voitavansa.

Öljyisiä lintuja

Maanantaiaamuna oli vielä epäselvää, mistä öljyvuoto oli peräisin, mutta Hangon lintuasemalla on viikonloppuna tehty havaintoja kahdesta öljyn peittämästä linnusta. Lisäksi lintuasemalle on raportoitu kahdesta menehtyneestä öljyn peittämästä linnusta.

– Täällä asemalla on erittäin poikkeuksellinen tunnelma. Tällaisia onnettomuuksia ei satu joka vuosi. Kyse on yksittäisistä tapauksista, sanoo Aki Aintila lintuasemalta.

Hän kertoo, että pienetkin öljymäärät voivat olla erittäin vaarallisia linnuille. Yksi nähdyistä öljyisistä linnuista oli alli. Allikanta on vähentynyt viime vuosina.

– Allien määrä on vähentynyt Itämeren alueella ja myös maailmanlaajuisesti. Öljyturmat ovat yksi syy tähän, Aintila toteaa.

Hän kertoo kiertäneensä eteläkärjen perjantaina, mutta ettei hän silloin nähnyt öljyä missään. Öljyvahingot ovat yleensäkin harvinaisia ja Aintila kertoo, että kyse on yksittäistapauksista, kun niitä sattuu.

– Emme voi täältä käsin sanoa mitään tilanteen laajuudesta, mutta näyttää siltä kuin kyse olisi öljyonnettomuudesta.

Öljyn alkuperästä ei ole tietoa

Pelastuslaitos oli viikonloppuna yhteydessä Suomen ympäristökeskukseen ja valmiudessa olevaan WWF:ään. WWF:ssä toivotaan, ettei kyse ole vakavammasta onnettomuudesta, mutta siellä ollaan valmiusasemissa.

– Tilanne näyttää suhteellisen hyvältä. Olemme kuitenkin tiedottaneet asiasta öljyntorjuntajoukoillemme ja olemme valmiudessa. Olemme valmistautuneet öljynkeräykseen ja pelastamaan lintuja, jos pelastuslaitos ottaa meihin yhteyttä, kertoo Teemu Niinimäki WWF:n öljyntorjuntaosastolta.

Hän lisää, että lintujen muuttokausi on käynnissä ja että Hankoniemellä juuri nyt on paljon lintuja. Samaa kertoo myös Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

– Muuttolintukausi on vasta alkanut, joten Hangossa on valtavasti lintuja juuri nyt, sanoo Mikkola-Roos.

Hän uskoo, että öljy tulee mereltä. Pelastuslaitos yritti viikonloppuna helikopterilla löytää öljyä mereltä, mutta sen havaitseminen saattaa Mikkola–Roosin mukaan olla ilmasta käsin vaikeata.

Öljyisestä allista tehty havainto antaa kuitenkin viitteitä siitä, että öljyä on vedessä. Allit eivät liiku rannoilla, vaan vedessä, hän kertoo.

Tarkkailevat tilannetta

Myös Hangon kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Maria Degerlund kertoo, että tilannetta tarkkaillaan. Pääasiallinen tilanteen valvonta kuuluu kuitenkin pelastuslaitokselle ja merivartiostolle.

– Näyttää siltä kuin juuri nyt ei olisi mitään akuuttia vaaraa ja että pääosa öljystä on kerätty. Emme myöskään ole varmoja, onko kyse öljystä, vaikka se siltä näyttääkin, Degerlund toteaa.

Hän sanoo, että kaikkien, joilla on lisätietoja tilanteesta, tulee ottaa yhteys suoraan pelastuslaitokseen.

– Meidän on vielä analysoitava pelastuslaitoksen keräämät paakut. Todennäköisesti emme kuitenkaan saa selvyyttä siitä, mistä ne tulevat. Yleensä käy niin, kun lähde on merellä, kertoo Degerlund.

Mer läsning