Oikea ajankohta Reinikaiselle

Valmis. Marko Reinikainen odottaa innolla uutta alkua urallaan ja elämää lähempänä Ruotsissa asuvia lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Bild: Johanna Lemström

Seutukunta menettää erään merkkihenkilöistään Tvärminnen eläintieteellisen aseman ja Raaseporin vihreitä edustaneen valtuutettu Marko Reinikaisen muuttaessa Ruotsiin.

Marko Reinikaisella oli minuuttiaikataulu yksityiselämässään joulua edeltävinä viikkoina. Kun onnistun tavoittamaan hänet puhelimitse, hän on pakkaamassa muuttokuormaansa lähetettäväksi pienestä Tammisaaresta merkittävästi suurempaan Göteborgiin.

Tvärminnen eläintieteellisen aseman johtajasta tulee Luftförorenings- och klimatsekretariatet Airclimin toiminnanjohtaja. Airclim on ympäristöorganisaatio, joka tekee työtä ilmansaasteiden vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Järjestön päämaja on Göteborgissa.

– Voin vaikuttaa päättäjiin ja toimia mielipidevaikuttajana. Toiminnanjohtajana vastaan kuitenkin myös hallinnosta ja työn sisältöön liittyvistä asioita.

Perhe koolla

Reinikainen kertoo, että muuttoon Ruotsiin liittyy sekä henkilökohtaisia että ammatillisia tekijöitä.

– Olemme vilkuilleet länsisuuntaan jo pidemmän aikaa. Kaksi lapsistamme ja kaksi lastenlastamme asuu Ruotsissa, ja haluamme olla lähempänä heitä. Olemme myös odottaneet nyt 14-vuotiaan tyttäremme kypsymistä ajatukselle. Hän näytti nyt vihreätä muutolle. Ammatillisesti olen jo pitkään halunnut kokeilla jotain uutta. Minun on nyt 52-vuotiaana korkea aika tarttua uusiin haasteisiin 14 Tvärminne-vuoden jälkeen.

Reinikainen kokee jättävänsä Tvärminnen turvallisiin käsiin. Toiminta on kehittynyt paljon viime vuosina.

– Juuri nyt meillä on suuria kunnostustöitä meneillä, ja ensi syksynä saamme uuden tutkimusaluksen. Käynnissä on suuria hankkeita ja investointeja tutkimuslaitteisiin. Asema on murrosvaiheessa, joten tuntuu täysin järkevältä, että seuraajani siirtyy nyt johtamaan ja kehittämään toimintaa edelleen.

Kahtiajakoisin tuntein

Reinikaisen tunteet ovat silti muuton suhteen kahtiajakoiset.

– Valitsijoilta saamaani luottamusta ajatellen on valitettavaa, että muutto tapahtuu kesken valtuustokauden. Olen kuitenkin tehnyt lujasti poliittista työtä, joten tuntuu järkevältä antaa sijaa nuoremmille voimille.

Reinikainen on vakuuttunut, että Vihreät tulevat selviytymään hyvin ilman häntä.

– Kyse on eniten siitä, kuka rohkenee asettua ehdolle vaaleissa. Luulen, että kymmenen kysymyksen saanutta oli kieltäytynyt asettumasta ehdolle ennen kuin minulle soitettiin. Tärkeintä on siis rohjeta asettua ehdolle.

On viihtynyt politiikassa.

– Olen saanut hyvän, puoluerajat ylittävän verkoston.

Houkutteleva kaupunki

Perheen uusi kotikaupunki Göteborg on tammisaarelaisille ennestään vain pinnallisesti tuttu heidän matkallaan lännemmäs.

– Olemme käyneet siellä joitakin kertoja. Kaupunkia katsoo kuitenkin eri silmin, kun sinne on muuttamassa. Se on suurkaupunki, ja vaikuttaa erittäin mukavalta. Tästä tulee seikkailu.

Täysin oman onnensa nojaan Reinikaisen perhe ei jätä entistä kotiseutuaan.

– Meillä on täällä fantastinen ystävä- ja tuttavaverkosto ja kesämökki Snappertunassa. Juuremme ovat vahvasti läntisellä Uudellamaalla myös jatkossa.

Mer läsning