Nytt kafé öppnar på Berggatan

Satu Yli-Peltola kommer att öppna sitt kafé vid Berggatan till valborg. Hon vill satsa på simpla grejer. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Efter att ha provat på popup-café och säsongscafé är Satu Yli-Peltola redo att ta steget fullt ut och bli företagare på heltid. Kaféet öppnar till valborg.

Satu´s Deli & Mini Café på Berggatan 10 öppnar lagom till valborg. Det blir ett take away-café nu till en början.

Du vågar öppna nytt trots coronakrisen?

- Jag hade inget val. Jag har sagt upp mig från mitt tidigare arbete och det här är det jag vill syssla med nu, säger Satu Yli-Peltola.

Folkligt ställe

Yli-Peltola berättar att hennes kafé kommer att inredas i retrostil. Hon betonar att det ska vara ett folkligt ställe, utan "krusiduller". Hon kommer att köpa in bröd och bakverk från bland annat Lojobageriet J.W. Virtanen och av Muffiina i Salo.

Själv har hon begränsade möjligheter att tillreda mat i kaféet. Men det blir, eventuellt, soppa en dag i veckan och alla dagar en självtillagad salt och söt paj.

Den söta pajen har faktiskt tillkommit påhejad av Eino Grön, en person som haft en viktig inspirerande roll i caféets tillblivelse. De lärde känna varandra i fjol då båda var involverade i arrangemangen med midsommardans i Hangö. En gång tog de planeringsträff i Yli-Peltolas Kellarikahvila och hon svängde då snabbt ihop en bärpaj, serverad med vaniljsås, som tilltugg för mötet.

- Han gillade den så mycket så han tyckte att jag skulle döpa pajen efter honom. Vi har hållit kontakt under hela året och han har stöttat mig väldigt mycket mentalt i att våga ta det här steget att öppna eget året runt-café, säger Yli Peltola.

Matpaket för chaufförer

Från början hade hon tänkt sig enkom ett kafé som skulle ha långtradarchaufförerna som primär målgrupp. Men då ingen lämplig affärslägenhet fanns för det ändamålet, blev det en kombination av kafé och delikatessbutik. Men hon håller fast vid idén att marknadsföra sig även till långtradarchaufförerna.

- De kan ringa in sina beställningar så packar jag färdiga matpaket som de sedan snabbt kan avhämta. Eventuellt kan jag också leverera matpaket till hamnområdet efter arbetsdagens slut, funderar hon.

På delikatessidan blir det närproducerat som dominerar butikshyllorna. Yli-Peltola har bland annat inlett samarbete med Sonjas delikatess i Ekenäs och det kommer också att finnas honung producerad i Lappvik till försäljning, en produkt Yli-Peltola har ensamrätt på.

Mer läsning